Index Vakbarát Hírportál

A kocsmák fele elsumákolja a bulikárok mentesítésére szolgáló díjat

2017. október 20., péntek 12:43

A kocsmák fele nem fizet felügyeleti díjat a Bulinegyedben: Belső-Erzsébetvárosban 165 hely köteles a díj fizetésére, de közel a fele nem tesz eleget a kötelezettségének  – írja a 24.hu.

A felügyeleti díjat még 2013 nyarán vezették be, és a Budapest belvárosában, világörökségi területeken működő, alkoholt áruló helyeknek kell ilyen díjat fizetnie. A díjat azért hozták létre, hogy a kerület ebből a pénzből tudja fedezni a helyek éjfél utáni működése miatt keletkező köztisztasági és közbiztonsági költségeket.

A 24.hu korábban arról írt, hogy annak ellenére, hogy sok bevételre lehetett számítani ebből a forrásból. Ennek ellenére tavaly kevesebb mint 11 millió forint, idén pedig július 31-ig kicsivel több mint 7 millió forint bevétele származott a kerületnek a felügyeleti díjból.

Erzsébetváros 2016-ban és idén nyár közepéig összesen 410 millió forintot költött takarításra. Az önkormányzat közleménye szerint a fokozatosság elvét betartva a kerület a természetes személyeket maximum 150 ezer forintra, a jogi személyeket maximum egymillió forintra büntetheti a díj befizetésének hiánya esetén, a bírság ráadásul ismételhető.

A felügyeleti díj az éjfél után működő kocsmákra koncentrál, de a jogszabály érvényét vesztheti, ha a lakók az indítványozott kerületi szavazáson arra voksolnak, hogy a bulinegyedben minden hely zárjon be éjfélkor. A népszavazásról itt írtunk részletesebben.

Rovatok