Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjasokat is átverhettek a Czeglédy-ügyben

2017. október 24., kedd 09:10

Nemcsak diákokat és felnőtteket, de nyugdíjasokat is érint a Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő nevével fémjelzett iskolaszövetkezeti büntetőügy – derült ki egy idős ember beszámolójából, aki a Vaol.hu-nak mesélte el történetét, írja a Magyar Idők.

A 78 éves, szombathelyi Vizner Endrét az iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatták. Saját elmondása szerint óránként általában 750 forintot keresett, ennek azonban a 33 százalékát levonták tőle, így valójában 500 forint körüli órabérért végezte el a munkáját. Elmondása szerint a bérét mindig más cég utalta át neki, az egyik takarékszövetkezetnél vezetett számlára. Jelenleg százezer forinttal tartozik neki a Czeglédy-féle cégháló.

Czeglédy letartóztatását követően ugyanakkor jelezték neki a cégnél, hogy nem dolgozhat tovább. Vizner azt is elmondta, hogy ahol ő dolgozott, ott húsz emberből legfeljebb 1-2 diák volt, a többiek többnyire nyugdíjas munkavállalók voltak.

Czeglédy Csaba ügyvéd jelenleg előzetes letartóztatásban van, nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Az ügyének összesen 13 gyanúsítottja van. A gyanú szerint Czeglédyék 2011 és 2016 között diákmunka közvetítéssel foglalkozó céghálózatot alakítottak ki.

Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Humán Operátor Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével elkerüljék a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését. A gyanú szerint az okozott kár 3 milliárd forint. Czeglédy ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben. Részletesebben itt írtunk az ügyről.

Rovatok