Index Vakbarát Hírportál

A Csíki Sör venné meg a Heineken gyárait

2017. október 25., szerda 07:53

Az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft.  jelezte a Heineken vezetésének, hogy szívesen megvásárolná a holland cég év végén bezáró martfűi és állítólag bezárni tervezett csíkszeredai gyárát - ezt mondta a Világgazdaságnak a Lénárd András, a Lixid Projekt vezetője. Ezzel elég érdekes fordulatot venne a holland és székely sörgyártók vitája, amely Magyarországra is átcsordogált. 

Ugyan a Világgazdaság szerint a Heineken még nem erősítette meg, hogy bezárná a csíkszeredai gyárát, a lap úgy tudja, már eldőlt, hogy a termelést innen Marosvásárhelyre telepíti át a cég. A Csíki Sör gyártója ezért bejelentette, hogy ha a Heineken úgyis menne, megvenné tőle a gyárat, az ott gyártott Hargita sörmárkával együtt, amelyet Lénárd és társai szerint sokat veszítene a hitelességéből, ha Marosvásárhelyen állítanák elő. 

A martfűi gyárának bezárásáról viszont már hivatalosan is döntött a Heineken, ahogy azt korábban bejelentették, 2018 januárjáig megszünteti itt a gyártást a cég, a telephely pedig logisztikai központként üzemelne tovább. Már ha a holland cég el nem fogadja a Csíki Sör ajánlatát. Hogy mennyit ajánlanak a Heinekennek a két gyárért és a sörmárkáért, vagy hogy miből állnák a felvásárlást, azt Lénárd nem árulta el a Világgazdaságnak.

A Csíki Sör gyártója amúgy még tavasszal peren kívül rendezte a Heineken romániai leányvállalatával azt a névhasználati vitát, amely miatt Lázár János bojkottálni szerette volna a Heineken termékeit, a magyar parlament pedig külön törvényben szeretné megnehezíteni a holland cég életét. A viszony viszont még így sem felhőtlen a két sörgyártó között, a nyáron a Lixid Projekt azzal vádolta meg a Heinekent, hogy más nagy sörgyártókkal együtt árháborút indított a Csíki Sör ellen, a Heineken és például a Dreher ugyanis fele annyiért árulják a söreiket a nagy áruházakban, mint amennyiért a székely sör kapható. A közelmúltban pedig az a hír terjedt el a sajtóban, hogy a Csíki Sör gyártója csődközelben van, de ezt a cég vezetése cáfolta.

(Borítókép:  Veres Nándor / MTI)

Rovatok