Index Vakbarát Hírportál

Ausztriányi elhagyott ingatlan lesz Japánban 20 év múlva

2017. október 26., csütörtök 11:59

Ausztriányi, egykor lakott terület maradhat népesség nélkül Japánban 2040-re a hanyatló populáció miatt – írja a Quartz. 

Egy volt miniszter által vezetett kutatócsoport arra az eredményre jutott, hogy ha minden így megy tovább, összesen 83 ezer négyzetkilométernyi elhagyatott terület lesz az országban húsz év múlva. Az egykor lakott, ma már kihalt kísértet-városrészek ma 41 ezer négyzetkilométert tesznek ki, ez nagyobb, mint Japán déli szigete, Kjúsú. 

Az országban 8 millió lakatlan otthon van jelenleg, a hatóságok sokszor nem tudják kideríteni a házak lakójának elhalálozása után, van-e örökös, és kicsoda. Ezért aztán kezdeni sem tudnak semmit az épülettel vagy a területtel, lebontani jogilag problémás lenne, és ingatlanadót sem tudnak szedni utána (néhány önkormányzat elkezdi felírni a hátralékot a halott nevéhez abban a reményben, hogy később kiderül az örökös neve).

De még ha van is örökös, annak is leginkább szívással jár egy - gyakran vidéki - ház megöröklése, mivel egyrészt ezek többsége a fiatal vásárlók számára nem túl vonzó környékeken van, másrészt pedig a japánok eleve nem szívesen vesznek használt ingatlant, a másodkézből szerzett otthonok csak az ingatlanpiac 15 százalékát teszik ki, míg az európai vagy amerikai lakáspiacon az arány fordított. 

A kormányzat friss tervei szerint törvénybe fogják iktatni, hogy a legalább öt éve elhagyott, feltérképezhetetlen tulajdonosi hátterű ingatlanokat az önkormányzat használatba vehesse. 

Rovatok