Index Vakbarát Hírportál

Bekebelezné az állam a balatoni hajózást

2017. október 27., péntek 07:44

Az értékes kikötői vagyonnal és monopóliummal rendelkező Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) lehet a következő cég, amelyet bekebelez az állam a Magyar Nemzet szerint.

A cég most még a tóparti önkormányzatok tulajdonában van, 2002-ben szereztek benne 51 százalékos részesedést, az állam pedig 2008-ban mondott le 49 százalékos tulajdonrészéről, cserébe 1,4 milliárd forintos tőkeemelést írt elő. Ezt az összeget 2012-ig kellett volna előteremteniük az önkormányzatoknak, de aztán halasztást kaptak 2017. október 27-ig. A napokban jelent meg egy új kormányhatározat, amely  március 31-ig elhalasztotta a feltőkésítésre vonatkozó döntést.

A legnagyobb tulajdonrésze 44 százalékkal Siófoknak van, a város a többi önkormányzattal ellentétben fel is készült arra, hogy befizesse a ráeső részt. A városvezetés viszont aggódik, mi lesz akkor, ha ők befizetik ezt a tőkejuttatási kötelezettséget, de beszáll az állam, az önkormányzatok tulajdonrésze 50 százalék alá csökken, és nem lesz érdemi beleszólásuk a cég ügyeibe.

Rovatok