Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn a Parlamentnél tüntetnek a kéményseprők

2017. október 27., péntek 22:38

Hétfő reggelre tüntetést szervez a Parlament elé a Kéményseprők Országos Szakszervezete - írja a Hír Tv. A kéményseprők azért tiltakoznak, mert az Országgyűlés jövő kedden várhatóan megszavazza a törvényt, amely eltörölné a családi házak kötelező kéményellenőrzését. 

A javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter nyújtotta be még szeptemberben, ez pedig a családi ház tulajdonosára bízná, hogy ellenőrizteti-e a kéményét vagy sem. Ez nagyon nem tetszett a kéményseprők szakszervezetének, amely a belügyminiszter lemondását követelte, mert ezzel a szakszervezet szerint Pintér beismerte, hogy magyarok százezreinek nem tudja biztosítani a biztonságát a kormány. A minisztérium erre csak annyit válaszolt, hogy az állampolgárok nagykorúak, és így el tudják dönteni, hogy mikor akarják a kéményeiket ellenőriztetni.

A törvény Áder János köztársasági elnöknek sem tetszett annyira, aki megfontolásra visszaküldte azt a parlamentnek, mert, ahogy írta, "az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti." A fideszes és KDNP-s képviselők viszont azon nem szeretnének változtatni. Ezért is szervezi a szakszervezet hétfőn a tüntetést, ahol a Hír Tv szerint több ellenzéki képviselő is felszólal majd. 

Rovatok