Index Vakbarát Hírportál

Alagutat fúrnak a jegybanki alapítványok

2017. október 31., kedd 07:47

A Széll Kálmán téren álló, egykor a Posta tulajdonában lévő Buda Palota felújítása a Pallas Athéné alapítványok egyik projektjeként már folyamatban van, és az Mfor.hu úgy tudja, hogy a tervek szerint a Várfok utca alá alagút épül, hogy az épület körbejárható legyen, és mindenki számára könnyebb legyen a gyalogos közlekedés a területen.

Az alapítványok tájékoztatása szerint valamennyi érintett kerület bevonásával halad az alagút tervezése és az engedélyeztetési folyamat.

A Postapalotát az MNB-alapítványok vagyonát kezelő cég 25 millió eurós beruházással alakítja irodaházzá. Az ingatlan annak idején „felújításra előkészített állapotban” 22,3 millió euróért, azaz akkori árfolyamon számolva nagyjából 7 milliárd forintért került a vagyonkezelőhöz, az Optima Befektetési Zrt.-hez. 

Az alapítványok ingatlanprojektjeiről az is kiderült, hogy hamarosan befejeződhet a Várkert Bazár melletti Vízház felújítása. A szerződés alapján konkrétan decemberben kell végeznie Kárpát Építő Kft.-nek, és az alapítványok tájékoztatása szerint nem várható csúszás. Az épület Budai Kreatív Ház néven nyílik meg 2018 elején.

A cikkből az is kiderül, hogy az alapítványok az induláskor államkötvényekből álló vagyonukat folyamatosan forgatják át vállalati kötvényekbe és ingatlanokba. Szeptember végén indult Optimum I. Értékpapír Alap, ami az alapítványok vállalati kötvényeit kezeli.

A lap úgy tudja, hogy az OTP vagy a Mol által kibocsátott kötvények mellett a HSBC Holdings, a Credit Suisse, az UBS, a Lloyd Banking Group, a Barclays, a Swiss Life, a Commerzbank, az AXA, a BNP Paribas, a Volvo, a Lufthansa, a Deutsche Bank, az Erste Bank és a Raiffeisen kötvényeivel is rendelkeztek, illetve rendelkeznek.

Rovatok