Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve nem volt ilyen jó a gazdasági környezet

2017. november 6., hétfő 14:17

A Sentix német gazdaságkutató eurózónás befektetői hangulatot vizsgáló indexe tízéves csúcsra, 34 pontra emelkedett az októberi 29,7 pontról, írja az MTI. Egyészen pontosan 2007 júliusa óta nem volt ilyen jó a gazdasági környezet megítélése az eurózónában. 

Különösen az aktuális kondíciókat tartották kiemelkedően jónak a válaszadók, ez 2007 szeptember óta nem volt ilyen magasan. Illetve brexit ide vagy oda, a jövőben is nagyon bíznak: az euróövezet gazdasági helyzetének alakulásával kapcsolatos várakozásokat tükröző mutató két és fél éves csúcsra szökött.

Németország esetében még erősebb a befektetők optimizmusa, ami nekünk azért érdekes, mert az egyik legfőbb exportpiacunk jó teljesítménye minket is szinte automatikusan magával húz.  

Az intézet szerint több év stagnálás után az euróövezeti gazdaság erős növekedési pályára lépett az Európai Központi Bank különösen laza monetáris politikájának támogatásával. Már megjelentek az olyan aggodalmak, miszerint ingatlan- és kötvénybuborékok keletkezhetnek a leggazdagabb országokban.

Emellett a vizsgálatba bevont Európán kívüli térségekben is mindenhol fellendülés látszik, az intézet világgazdasági befektetői hangulatindexe is lokális maximumon áll, 2007 júliusa óta nem volt ilyen magas.

"A világgazdaság dübörög. Ennek még élesebben kell felvetnie a túlfűtöttség tüneteinek kérdését" - állítja a szervezet.

Rovatok