Index Vakbarát Hírportál

Eleredt a pénzeső, de sok nyugdíjas csalódott

2017. november 15., szerda 08:38

Több száz panasz érkezik a Magyar Államkincstárhoz a novemberi nyugdíj-kifizetésekkel kapcsolatban, pedig eddig csak a banki utalások történtek meg, a postai kézbesítések még csak most indulnak, írta a Magyar Nemzet.

A legtöbben arra panaszkodnak, hogy több pénzre számítottak a nyugdíjkorrekcióból és nyugdíjprémiumból, az államkincstár szerint ugyanakkor nem megalapozottak az eddigi reklamációk, eddig egyetlen esetben sem bukkantak arra, hogy késedelmes, illetve helytelen összegű kiutalás történt volna.

Az esetek többségében a 80 ezer forint fölötti juttatásban részesülő nyugdíjasok reklamálják a nyugdíjprémium összegét, amelyet 12 ezer forintban maximáltak. Illetve akad olyan is, aki idén lett nyugdíjas, neki még nem jár a mostani plusz pénz.

Az egyösszegű, egész évre vonatkozó korrekció mértéke a novemberi ellátás 9,6 százaléka (12 hónap szorozva 0,8 százalékkal). Még idén januárban 1,6 százalékos volt a nyugdíjemelés, de az infláció 2,4 százalék lett, így a kettő különbözete miatt jár havi szinten a 0,8 százalék. Ami pedig a nyugdíjprémiumot illeti: 80 ezer forintos ellátás fölött ez maximum 12 ezer forint, míg 80 ezer forint nyugdíj alatt az ellátás összegének a negyede, szorozva 0,6-del. Tehát például egy 60 ezer forintos nyugdíjjal számolva 9000 forintot jelent.

Rovatok