Index Vakbarát Hírportál

Varga: Tényleg csak 2019-ig tart a kedvezményes lakásáfa

2017. november 24., péntek 11:39

A korábban meghirdetett határnapon (2019 végén) túl nem marad a kedvezményes építőipari áfa – mondta Varga Mihály az Inforádiónak adott interjújában.

A miniszter pénteken számolt be róla, hogy a kormány asztalán nincs olyan javaslat, ami kitolná az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfakulcs határidejét. Varga szerint épp azért pörgették fel a vállalkozások a beruházásaikat, mert ez egy fix határidő. "Ha ez a határidő nem lett volna, valószínűleg sokkal lassabban, kényelmesebben álltak volna ehhez a lehetőséghez, így pedig az emberek élni szeretnének ezzel a kedvezményes áfával" - magyarázta.

Idén az első háromnegyed évben közel 8000 lakás épült, és arra számítanak, hogy az év végéig akár 10 ezernél is több lehet a megépült lakások száma, ami jóval több a tavalyinál, ráadásul 52 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. "Ha eljutunk a határidőhöz, el lehet gondolkodni azon, hogy érdemes-e kitolni, de most nem ez a hatályos, a parlament által elfogadott adójogszabály 2018-ra" - mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy az építőipar növekedését segítő további lehetőségekről a pénteki ágazati csúcstalálkozón fognak beszélni.

Rovatok