Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Indul a Budapest-Belgrád-vasútvonal felújítása

2017. november 27., hétfő 09:59 | négy éve frissítve

"Hétfőn megjelenik a Budapest-Belgrád-vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására vonatkozó közbeszerzési felhívás" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján.

Orbán szerint ez egy olyan projekt, amely Kína, egy EU-tag és egy EU-tagjelölt ország együttműködésével jön létre. "A gazdasági együttműködést ebben a térségben nem hátráltatja semmilyen politikai akadály."

Adódik a kérdés, miért pont mi 16-an vagyunk itt, miért velünk találkozik Kína miniszterelnöke. azért, mert Németország és Oroszország között helyezkedünk el, már most is itt van az európai gazdasági növekedés motorja, és ez a 16 ország Európa egyre fontosabb részévé válik, mondta a magyar miniszterelnök.

"Európának nem szabad bezárkóznia, ha bezárkózik, elveszti a fejlődés lehetőségét. Mi 16-an mindig is nyitottak voltunk, mindig is nagy lehetőségként tekintettünk a Kínával való együttműködésre. Kellő szerénységgel, de bátran elmondhatjuk, hogy együttműködésünk Kína és Európa együttműködésének meghatározó tényezőjévé vált" - mondta Orbán.

Szerinte most a Kelet csillaga áll magasan, Ázsia felemelkedésének korszakát éljük. Az a korszak következik, amelyben szükség lesz Kelet technológiai és pénzügyi részvételére. Az együttműködés sikeréből egész Európa az egész unió is profitál. "Igazi win-win-helyzetet hoztunk létre. A világgazdaság jelentős átalakuláson megy keresztül." Az új globalizációs világrend új formákat is létrehozott. Orbán szerint az "egy öv egy út" kezdeményezésre úgy gondolunk, mint ami kölcsönös tiszteleten és kölcsönös előnyökön alapul. "Nem tanárokra és diákokra osztja fel a világot."

Beszédében Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is azt hangsúlyozta, hogy Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködése kölcsönösen előnyös minden országnak. Azt mondta, országa nagy gazdasági lendületben van, évente rengeteg új cég jön létre, amelyek nagyon sok munkahelyet hoznak létre és a hagyományos ágazatokat is modernizálják.

(Borítókép:  Li Ko-csiang Kína miniszterelnöke és Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitójára a Papp László Budapest Sportarénában 2017. november 27-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI)

Rovatok