Index Vakbarát Hírportál

Meghátrálhat a kormány az élelmiszermultik elleni harcban

2017. november 29., szerda 17:21

Nem terjeszti az Országgyűlés elé a törvényjavaslatát a kormány, amely arra kötelezné az élelmiszergyártó cégeket, tüntessék fel a termékek címkéjén, ha az más országban más összetételben kapható, mint Magyarországon - így értesült a Hvg.

Az élelmiszeripari kettős mérce a kormány egyik kedvenc vesszőparipája volt az elmúlt időben, a támadást vezető Földművelésügyi Minisztérium több összehasonlító kutatást is elvégeztetett a Nébih-el, amelyek ugyan nagyon bizonytalan alapot szolgáltattak a kormány vádjaira, de ahhoz mégis elegendőnek bizonyultak, hogy Fazekas Sándor agrárminiszter olyanokat mondjon, hogy a multik "silányabb" élelmiszerrel etetik a magyarokat, vagy hogy

becsapják és megtévesztik a magyar vásárlókat.

A kettős mérce a kormány közép-kelet-európai politikájának is fontos eleme volt, ugyanis a régió más országaiban is botrány volt ugyanebből az ügyből (az egész egy szlovák vizsgálatból indult ki), így Magyarország velük közösen követelt változtatást az Európai Uniótól az ügyben. 

A magyar kormány az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosításába írná vagy írta volna bele, hogy annak elfogadása után a cégeknek 8 napja lenne, hogy minden termékre ráírják, ha az más piacokon más összetételben kapható, mint Magyarországon. Ez viszont a gyártók szerint betarthatatlan, mert szinte minden termékre vonatkozna, emellett pedig az EU alapszerződését is sértené, mert korlátozza az áruk szabad áramlását. 

A törvénytervezet már február óta az EU-s notifikációs eljárásban volt, vagyis a magyar kormány megküldte az uniós szerveinek és tagállamainak, amelyek véleményezhették azt, több tagállam és az Európai Bizottság pedig jelezte is, hogy aggályosnak tartja a javaslatot. Ezekre november végéig volt ideje reagálni a magyar kormánynak.

A Hvg most megkérdezte a Földművelési Minisztériumot, hogy mi lesz a javaslat sorsa. Az FM küldött is választ, azonban ebben nincs szó arról, hogy akkor lesz-e ebből magyar törvény vagy sem. A minisztérium azt írta:

Az Európai Bizottság vezetői végre beismerték azt, hogy a kettős mérce igenis létezik az unió élelmiszerpiacán.

"Az elmúlt hónapokban a V4 országok minden fórumot, lehetőséget kihasználtak arra, hogy közösen jelezzék a problémát az európai illetékeseknek. Jean-Claude Juncker is kijelentette elfogadhatatlannak tartja, hogy a kelet-közép európai országok lakóit másodrangú polgárként kezeljék a nagy élelmiszergyártók és pénzügyi forrást biztosítanak a kettős minőségű élelmiszerek vizsgálatára. 

A jelenség létezése már nem kérdés, annak kiterjedését méri fel a bizottság széleskörű vizsgálati programja, melynek eredményeit bizakodva várjuk. Mi továbbra is kiállunk a magyar vásárlók érdekeiért, mindent elkövetünk, hogy megszűnjön a kettős mérce."

Rovatok