Index Vakbarát Hírportál

Bíróság: Jogellenes volt az online kaszinók letiltása

2017. november 30., csütörtök 13:43 | aznap frissítve

Pert nyert a magyar állammal szemben az Unibet, az egyik online szerencsejátékkal foglalkozó cég, amely hátrányba került a magyar kormány online kaszinók működését ellehetetlenítő szabályozása miatt. A kormány jogszabályokkal gyakorlatilag minden online szerencsejáték-szolgáltatót betiltott Andy Vajna online kaszinóján kívül, amely megnyerte az állami koncessziót. Az Unibet (amely azóta Trannel Ltd.-re változtatta nevét) és sok száz másik online szolgáltató oldalát először a NAV, majd később a Szerencsejáték Felügyelet blokkolta a szabályozásra hivatkozva, egyúttal súlyos, esetenként több százmilliós bírságokat szabtak ki a szolgáltatókra. Ez a cégek szerint diszkriminatív volt, és most már egy magyar bírósági döntés is kimondja ezt.

A céget képviselő bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda csütörtöki közleménye szerint „a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnapi jogerős ítélete értelmében

Magyarország megsértette az online szerencsejáték-szolgáltatások nyújtására vonatkozó alapszabadságot, és jogellenesen járt el akkor, amikor a külföldi szolgáltatókat bírsággal sújtotta, illetve a weboldalaikhoz történő hozzáférést korlátozta. 

A bírósági döntés értelmében Magyarországnak az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével kapcsolatos szabályai nem egyeztethetőek össze a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, mert a korlátozások diszkriminatívak, sértették a letelepedés szabadságát, és sérült az átláthatóság követelménye is. 

A céget képviselő ügyvédi iroda ügyvezető partnere, dr. Jádi Németh Andrea az ítéletről szóló közleményben úgy fogalmazott: a döntés azért is alapvető fontosságú, mert több száz hasonló per van jelenleg a magyar bíróságok előtt, ezekben pedig lehet majd a szerdai döntésre támaszkodni. Így az Unibet ügyében hozott döntés „nagyban befolyásolhatja a hazai online szerencsejáték szabályozásának alakulását”.

Az Európai Bíróság már egy hasonló ügyben kimondta, hogy a jogellenesen blokkolták a külföldi szerencsejáték-oldalakat, a magyar bíróságokra beadott több száz hasonló perben pedig nagyrészt a tegnapi döntésre vártak. Jádi Németh Andrea az Indexnek elmondta, hogy az ő irodájuknál is vagy 30 ilyen ügy van, amelyeket felfüggesztettek a közigazgatási bíróság döntésére várva, de már többet visszavettek a bíróságok. Ha a cégek kártérítést is követelnének a kiesett bevételeik és a bíróság szerint jogellenesen kiszabott bírságok miatt, azért külön pereket kell majd indítaniuk. 

A szerdai döntés egyelőre azt mondta ki, hogy az Unibet ügyében volt jogellenes a blokkolás, ez a döntés nem vonatkozik a többi, ugyanezért perelő cégre. De Jádi Németh szerint az sem garantált, hogy a mostani döntés alapján az állami felügyelet feloldja az Unibet blokkolását, ugyanis azóta, hogy az Unibet két évvel ezelőtt elindította a tegnap lezárt pert, valamelyest megváltoztak az online szerencsejátékra vonatkozó szabályok, így az új szabályokra hivatkozva továbbra is elérhetetlen maradhat a külföldi oldal.

Fontos változás például, hogy most már csak olyan cég üzemeltethez online kaszinót Magyarországon, amely hagyományos kaszinót is üzemeltethet. Ilyen cég kettő van, az egyik Szima Gáboré, a másik Andy Vajnáé, akinek az online kaszinója idén februárban meg is kapta 2024-ig érvényes engedélyét. Jádi Németh szerint mindenesetre ez a szabályozás is ellentétes lehet az uniós joggal. 

Rovatok