Index Vakbarát Hírportál

Lepaktált a sejkkartell, nem lesz olcsóbb az olaj

2017. december 1., péntek 07:34

Megszületett az alku Bécsben: jövő márciusról jövő év végéig kitolják az önkéntes kitermelés-korlátozás határidejét az OPEC-tagállamok.

A tavaly őszi kitermelési szinthez képest tehát hosszabb ideig marad 1,8 millió hordóval alacsonyabb szinten a napi kitermelési volumen. A megállapodáshoz csatlakoztak az olajkartellen kívüli nagy kitermelő országok szakminiszterei is, élükön Alekszandr Novakkal, Oroszország energetikai ügyekért felelős miniszterével.

Moszkva korábban attól tartott, hogy ha túl sokáig tartják fent a korlátozást, az olajpiacon a túlkínálatot felválthatja a hiány, ami felhajtaná az árakat, ez pedig kitermelésük fokozására ösztönözné az amerikai palaolaj-kitermelőket.

Ráadásul az orosz gazdaság versenyképességét rontaná, ha az olajárak emelkedése felhajtaná a rubel árfolyamát. Részben az orosz aggodalmak leszerelésére is, az a döntés született, hogy a jövő év közepén újra összeülnek az érintett országok, elemzik a helyzetet, és az adatok ismeretében döntenek a kitermelést csökkentő megállapodásról.

Rovatok