Index Vakbarát Hírportál

Párizsban halalbüntetésre ítéltek egy boltot

2017. december 5., kedd 15:21

A Párizs külvárosában található Colombes-ban felmondták egy iszlám vallási szabályoknak megfelelő ételeket és italokat áruló, halal bolt bérleti szerződését, mert a boltban nem árultak alkoholt és disznóhúst – írja az Independent.

A kisbolt a szerződése szerint "általános élelmiszerboltként" üzemelt a Nanterre-i bíróság értelmezése alapján, és a hatóságok szerint a bolt nem szolgálta ki megfelelő módon a helyi lakosságot, mert szinte kizárólag halal termékeket árultak, alkoholt és disznóhúst pedig például egyáltalán nem lehetett kapni a kisboltban.

A boltmenedzser szerint egyszerű üzleti döntés alapján nem árultak a boltban alkoholt: "Ilyen az üzlet, körbenézek, és megpróbálom kiszolgálni a keresletet" - mondta. Az ügyvédje pedig azzal érvelt, hogy az alkohol nem az általános étrend része, és egy boltnak nem kötelessége árulni, ha nem akar. A bíróság szerint a bolt árukészlete "korlátozott és nem alkalmas a széles értelemben vett közjó kiszolgálására". Az ítélet alapján nem hosszabbítják meg a bolt engedélyét és a menedzsernek emellett 4000 euró ügyvédi költséget kell befizetnie a hatóságoknak.

Rovatok