Index Vakbarát Hírportál

Drónnal küldenék haza a munkamániás japánokat

2017. december 8., péntek 16:39

A Taisei nevű japán cég csütörtökön bemutatta az új fejlesztésű drónját, amivel egyrészt folyamatos megfigyelés alatt lehet tartani a munkahelyeken az alkalmazottakat, másrészt pedig haza lehet őket küldeni a nap végén. Ez utóbbi azért van szükség, mert Japánban komoly problémát okoz, hogy az emberek nem hajlandóak abbahagyni a munkát – írja a Japan Times.

A "T-Frend" névre hallgató modell kamerával és hangszóróval van felszerelve, így drón képes a munkaerő megfigyelésére, de arra is, hogy a nap végén lejátssza, az "Auld Lang Syne" című skót dal japán változatát, ami a kelet-ázsiai ország boltjaiban a zárás előtt szoktak lejátszani. A drón GPS-t használva képes az irodában önállóan tájékozódni, így az előre megadott útvonal bejárása után önállóan vissza tud térni a kiindulópontba. 

A cég a Blue Innovation nevű drónfejlesztő és az NTT East nevű telekomcéggel együttműködve áprilisban akarja piacra dobni a terméket, amit eleinte bérbe adnának. Ez a terv szerint egy hónapra 500 ezer jenbe (nagyjából 1 millió 180 ezer forintba) kerülne. A fejlesztők már az arcfelismerő funkció drónba építésén is dolgoznak: ennek segítségével a cégek ellenőrizni tudnák, hogy ki mikor dolgozik, és az illetéktelen behatolók kiszűrése is lehetségessé válna.

Japánban halálba dolgozzák magukat az emberek, ami árt nekik, a cégeiknek, és az egész gazdaságnak, ezért a kormány nemrég kitalálta, hogy mi lenne, ha mindenki hazamenne a melóból kora délután, legalább a hónap utolsó péntekjén, hogy aztán kikapcsolódjon és költsön egy kis pénzt. A japánok viszont egyelőre a kormány minden törekvése ellenére töretlenül dolgoznak tovább - az egész jelenségről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

(Borítókép: A T-Frend elnevezésű drón - fotó: Handout / AFP)

Rovatok