Index Vakbarát Hírportál

Nem jár vissza a magánnyugdíjvagyon

2017. december 8., péntek 17:24

Bár a Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentése a mai napig feltünteti az államosított magán-nyugdíjpénztári befizetésekből következő 2826,1 milliárd forintos kötelezettséget, a magánnyugdíjvagyon nem jár vissza Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár Korózs Lajos MSZP-s képviselő kérdésére adott válasza alapján, írja a 24.hu.

Korózs arról kérdezte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy azért tartja-e nyilván a jegybanki statisztika ezt az adatot, mert majd egyszer az érintettek jogot formálhatnak a pénztári befizetéseikre. Illetve, hogy elismeri-e ezzel az állam tartozása áll fenn az állampolgárokkal szemben.

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkártól Varga Mihály nevében azt válaszolta a kérdésre, hogy

csupán könyveléstechnikai okokból tartják nyilván az összeget.

A magyarázat szerint a magánnyugdíj-pénztári tagságot megszüntető, a felosztókirovó jellegű, társadalombiztosítási rendszerbe átlépők a társadalombiztosítási jogdíjra szereztek jogosultságot, a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott névre szóló vagyon névre szólóan kifizetendő összegként jogilag nem értelmezhető.

Az államnak társadalombiztosítási nyugdíjfizetési kötelezettsége keletkezik, amelynek összege és esedékessége egyébként független attól, hogy a nyugdíjra jogosult volt-e magánnyugdíj-pénztári tag vagy sem . Az átlépők a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből a teljes összegű nyugellátásukat meg fogják kapni - mondta Hornung Ágnes.

Rovatok