Index Vakbarát Hírportál

Beszállnak a bencések a szállodabizniszbe

2017. december 13., szerda 15:20

Beszáll a hotelbizniszbe a pannonhalmi bencés rend – derül ki az MTI vonatkozó híréből. A jövőben szállodává bővítik ugyanis a Pannonhalmi Főapátság tulajdonában lévő, háromszáz éves apátsági major épületegyüttest, a szállodai brandre a Marriott szállodalánccal kötött húsz évre szóló megállapodást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szerdán Paul Rosenberggel, a Marriott európai fejlesztési igazgatójával.

A tervek szerint a mintegy ötmilliárdos összköltségű fejlesztés jövő márciusban kezdődik, a hotelt pedig 2020 húsvétján nyitják meg. Ezzel Magyarország első vidéki Marriott-egysége jön létre. A kormány egy évvel ezelőtti határozatával 2,95 milliárd forinttal támogatja a beruházást. Vieland László a főapátság értékesítési és marketingigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a megállapodás keretében a főapátság minden évben egy meghatározott összeget fizet, hogy az Autograph by Marriott lánc tagja lehessen majd a négycsillagos besorolású hotel.

A fejlesztéssel az a céljuk, hogy az elsősorban áprilistól októberig tartó turisztikai szezont kitolják, emellett Ausztriából, Dél-Németországból és Szlovákiából is szeretnének vendégeket fogadni, és kiemelten építenének a konferenciaturizmusra.

A Pannonhalmi Főapátság 2012-ben döntött arról, hogy a város központi részén elhelyezkedő volt apátsági major épületét látogatóközponttá, kiállítótérré alakítja, az épület 2015-ben kapott használatbavételi engedélyt. A beruházással párhuzamosan a város kapott egy új főteret az épületegyüttes mellett. A látogatóközpont azonban nem töltötte ki a telek teljes alapterületét, így a fennmaradó részek fejlesztési területként beépítetlenül maradtak. Az apátsági majorban alakították ki a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériát. A kiállítótereket, a konferenciatermet és a cukrászdát részben áttervezik, funkcióikat pedig részben megtartják.

Az épületegyüttes bővítésével 99 szobát, az apátsági gyógynövénykultúrára épülő wellnessrészleget, konferenciatermet, éttermet és látványsörözőt alakítanak ki. A szállodához geotermikus fűtésrendszer készül, az épületre napkollektorok kerülnek, a szálloda egyes tereinek vízellátását pedig az udvari kutak biztosítják.

A bencések szerint világörökségi helyszínen lévő épületegyüttesben "harmonikusan él majd egymás mellett a 12. és a 21. század". "A monostor egyik küldetése a vendégek fogadása, de

a tömegturizmus korszakában is megmaradt az eszmény, hogy minden érkezőt a Krisztus iránti szeretettel, örömmel és alázattal fogad az egész közösség.

Ezt az eszményt a hotel szellemisége is tükrözni fogja - áll az apátság közleményében.

(Borítókép:  Az Apátsági Major Látogatóközpont Pannonhalmán. A korábban üresen álló és omladozó gazdasági épületben regionális kiállítótér múzeum közösségi tér és kávéház kapott helyet 2014-ben. Fotó: Krizsán Csaba/MTI)

Rovatok