Index Vakbarát Hírportál

Nálunk van a hatodik legmagasabb infláció az EU-ban

2017. december 18., hétfő 12:32

A novemberi éves szinten számolt áremelkedés 1,8 százalék volt az EU-ban, áll az Eurostat friss jelentésében. Októberben még csak 1,7 százalék volt, így egy egészen keveset emelkedett előző hónaphoz viszonyítva. Az eurózónában 1,5 százalékos volt az áremelkedés tavaly novemberhez képest, kizárólag őket mérve is 0,1 százalékpontot gyorsult az áremelkedés. 

A legmagasabb infláció Észtországban (4,5 százalék), Livániában és (4.2 százalék) az Egyesült Királyságban volt (3,1 százalék) volt. A legalacsonyabb Cipruson (0,2 százalék), Írországban (0,5 százalék) és Finnországban (0,9 százalék). Magyarország a 2,6 százalékos adatával a hatodik legmagasabb inflációt produkálta. 

Elég jó a gazdasági környezet

Főleg az energia ára emelkedett. Energia, élelmiszer, alkohol és dohánytermékek nélkül például az eurozónás infláció csak 0,9 százalékos. Érdemes a legtöbbször az eurozónára is figyelnünk, mert nagy vonalakban az igazán jelentős uniós országok gazdasági teljesítményétől függ a miénk is erősen.

Mario Draghi, az Európai központi Bank elnöke múlt héten egyébként elég optimista volt, szerinte a deflációs veszélyektől most nem kell tartanunk, de a túl alacsony, 0,5 - 0,6 százalék alatti inflációs környezettől se, áll a honlapjukon. 

Rovatok