Index Vakbarát Hírportál

A képviselőház megszavazta Trump adóreformját, megy a szenátus elé

2017. december 19., kedd 22:05 | hat éve frissítve

Megszavazta az amerikai törvényhozás alsóháza kedden Donald Trump elnök adóreform-tervezetének végleges változatát, így az a szenátus elé került. Ha el is fogadják ott a csomagot, a képviselőházi szavazást újból meg kell tartani, ugyanis a törvénytervezet 3 apróbb rendelkezése sérti a szenátusi törvényeket.

A republikánus többségű képviselőház 435 tagjából 227-en szavazták meg a javaslatot, 203-an voksoltak ellene. Nemmel szavazott az összes demokrata párti, valamint 12 republikánus képviselő, írta az MTI.

A tervezetről hamarosan a törvényhozás felsőháza is szavaz, valószínűleg magyar idő szerint szerda hajnalban. A republikánusoknak szűk, 52-48-as többségük van a szenátusban a demokratákkal szemben, így ha 3 republikánus nem támogatja a törvényt, akkor az elbukik. Két republikánus nem szavazat esetén van szavazategyenlőség, ilyenkor Mike Pence alelnök szavazata dönt.

Bernie Sanders korábbi demokrata elnökjelölt-aspiráns és Ron Wyden demokrata szenátorok kifogásolták a képviselők által elfogadott reformcsomag három rendelkezését. Ezek sértik a szenátusi törvényeket, ezért bárhogy is dönt majd a felsőház, a törvényt nem lehet azonnal továbbküldeni az elnöknek a törvényt - írta az AFP. Az egyik kifogásolt rendelkezés a magántanulók után lehívható adókedvezmény.

Ez azt jelenti, hogy ha a szenátuson is átmegy a javaslat (ez magyar idő szerint szerda reggelig eldől), akkor utána újból megszavaztatják a képviselőházban (ez szerda estére történhet meg), és ezután kerül Donald Trumphoz, aki vagy szerdán késő este vagy csütörtök reggel aláírja és kihirdeti az adórefomját, ezzel megszerezve kormányzásának első igazi sikerét.

A gazdagok járnak jól

A reform legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. Ez a rendelkezés már a jövő évtől hatályba lépne, kiegészülve egy egyszeri adóval, amelyeket azokra a vállalatokra szabnának ki, melyek offshore pénzeket kezelnek. Ez főleg az olyan óriáscégeket érintené, mint az Apple, a Microsoft vagy a Google-t tulajdonló Alphabet.

A legmagasabb jövedelműek személyi jövedelemadója 39,6 százalékról 37 százalékra csökken, és jelentősen emelkednek az egyéni és családi adókedvezmények is. Amerikában hatsávos, progresszív adórendszer működik, ezek a jövőben 10, 12, 22, 24, 32, és 37 százalékosak lennének. A törvénytervezet jelentős mértékben, legfeljebb 10 ezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót.

A magasabb jövedelműeknek és a nagyvállalatoknak tett engedmény miatt tíz év alatt legalább 1,46 ezer milliárd dollárral növekedhet az Egyesült Államok jelenlegi, majdnem 20 ezer milliárd dolláros államadóssága.

Az adóreform első tervezetéről itt írtunk részletesebben:

Rovatok