Index Vakbarát Hírportál

Paks2: orosz orosz ellen fordult, Amerikában örülhetnek

2017. december 20., szerda 19:07

Nem orosz cég, hanem amerikai-francia kettős nyerte az új paksi atomerőmű építésének egy fontos közbeszerzését – amiről egy orosz cég döntött. A Magyar Nemzet híre szerint a beruházás generálkivitelezője, a Roszatom kizárta a tenderről a szentpétervári Szilovije Masinit, mert annak műszaki pályázata több ponton nem felelt meg a kiírásban szereplő műszaki ajánlatnak. Így az egyetlen állva maradt pályázó, az amerikai érdekeltségű GE Hungary Kft. és a francia Alstom alkotta konzorcium maradt versenyben.

Ezzel lényegében eldőlt: a GE szállíthatja majd a Paks II. 5-ös és 6-os új blokkjához szükséges egyenként 1200 megawatt (MW) teljesítményű áramfejlesztő turbinákat, írja a Magyar Nemzet. A közbeszerzés értéke nettó 793,8 millió euró, ami mai árfolyamon 248,12 milliárd forintnak felel meg. A Roszatom ezt az ajánlatot el is fogadta.

A lap emlékeztet arra: szeptember óta hétszer napolták el a döntést arról, hogy mely cég szállíthatja le az új blokkok egyik legfontosabb berendezését, az áramfejlesztő turbinákat. A GE korábban közölte: anyacége szállítja majd a szintén a Roszatom fővállalkozásában épülő első török atomerőmű turbinaegységeit is.

Rovatok