Index Vakbarát Hírportál

Fazekas: A Coca-Cola is magyar

2017. december 27., szerda 08:00

Az élelmiszereknél elérte a kormány, hogy a boltokban 80 százalék legyen a hazai termékek aránya, közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Világgazdasággal.

A miniszter szerint összejött a tervük, már 80-85 százalék a magyarországi termékek aránya a boltok polcain, de ezt úgy kell érteni, hogy aki Coca-Colát iszik, az is magyar terméket fogyaszt, az ital minden összetevője hazai. Ennél a szintnél lejjebb már nem is szorítható az import.

A miniszter úgy vélte, hogy a földforgalmi törvény is elérte céljait, a külföldiek nem tudnak földet vásárolni, a nagybirtokok, illetve a közepes birtokok arányát pedig módosítják, mert az szeretnék, hogy a földhasználatból 80 százalék legyen a családi gazdaságoké, 20 százalék pedig a nagybirtokoké.

A miniszter elismerte, a sertésstratégia ellenére igazából csökken a sertéslétszám, de erről nem csak ők tehetnek. A sertéspestisről pedig azt mondta, van védelmi tervük, korlátozzák a magánforgalmú élelmiszer-behozatalt, fokozottan ellenőrzik a határsávot és állategészségügyi képzést tartanak. Mindent megtesznek, hogy Magyarországra ne jusson be a fertőzés.

Rovatok