Index Vakbarát Hírportál

Fiatalítják a taxikat

2017. december 28., csütörtök 06:04

Januártól csak tízévesnél fiatalabb autóval lehet taxizni, miután lejár a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő, írja az MTI.

Az új előírások szerint 2018 elejétől taxizni csak négyajtós, légkondicionált autóval lehet.

A 10 éves korhatár az Euro V környezetvédelmi besorolásba és az elektromos motorral közlekedőkre vonatkozik, míg az Euro IV-es besorolású motorral felszereltek esetében csak 7 évnél fiatalabb gépkocsikra adhatnak engedélyt.

Az autókra vonatkozó műszaki előírások között szerepel az is, hogy csak olyan autóval lehet taxizni, amely gumiabroncsainak teljes futófelületén a mintázat magassága a három millimétert eléri.

Követelmény még, hogy minden üléséhez legyen biztonsági öv, a vezetőnél és a jobboldali első ülésnél beépített légzsák és ABS.

Előírás az is, hogy a kormánynak a menetirány szerinti bal oldalon kell lennie.

Taxitársaságtól függetlenül egyre gyakoribb jelenség, hogy nem lehet autót fogni Budapesten. A munkaerőhiány a taxis cégek legnagyobb baja, de a taxisrendelet miatt is kiesnek autók. Tavaly már jóval többet költöttek bérekre, hogy vonzóbbá tegyék a szakmát: volt is miből, mert évek óta nem voltak ilyen jó üzleti eredmények a piacon. 

Rovatok