Index Vakbarát Hírportál

5 milliárd forintnyi EU-s pénzt nyert az NGM csoportos leépítés lebonyolítására

2018. január 2., kedd 08:38

Újra nekifuthat a kormány a közszféra leépítésének, bár az elég valószínűtlen, hogy erre a választások előtt sor kerülne. Az Mno.hu cikke az alapján következtet erre, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megnyert 5 milliárd forintot nyert egy "Létszámleépítések megelőzése és kezelése" elnevezésű uniós pályázaton.

A pénzt három évig lehet felhasználni, és azokra a munkavállalókra lehet költeni a projekt keretein belül akik a vállalkozásoknál vagy a közszférában „adott esetben bekövetkező csoportos létszámleépítések során érintetté válhatnak”. Konkrétan ebből a pénzből segítenék, hogy a közszférából elbocsátott dolgozók a versenyszférában tudjanak elhelyezkedni, például képzésekkel és személyes tanácsadással, ahol feltérképezik az újbóli elhelyezkedés vagy szakmaváltás lehetőségeit.

A kormány 2016-ban bürokráciacsökkentő tervet hirdetett meg, ehhez képest a terv kihirdetése óta még nőtt is közigazgatásban dolgozók száma. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese nyilvánosan is elismerte, hogy kudarcot vallottak a bürokráciacsökkentéssel. Arról volt szó, hogy még ebben a ciklusban több százezer embert terelnek át a közszférából a piaci szektorba. Ebből semmi sem lett, erről itt írtunk részletesebben.

NGM: Nem csak a közszféra dolgozóinak hivatott segíteni a program

A NGM reagált az Mno.hu cikkére, a közleményt változtatás nélkül közöljük: "A cikkükben megjelentekkel ellentétben szó sincs tömeges létszámleépítésekről a közszférában, a GINOP 5.3.10 uniós program célja az esetleges létszámleépítések megelőzése és kezelése az elsődleges munkaerőpiacon. A program indítását a 2008-ban induló válság tapasztalatai, a szocialista-liberális kormányok hibás válságkezelése hívta életre, hiszen képtelenek voltak megakadályozni a tömeges elbocsátásokat az országban. A magyar kormány célja, hogy a programmal segítséget nyújtson az esetlegesen létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak még a munkaviszony megszűnését megelőzően. A projekt ugyanakkor nem kifejezetten a közszféra dolgozóinak, hanem minden magyar munkából élőnek hivatott segítséget nyújtani a konvergencia régiókban, amennyiben a szükség úgy kívánja."

Borítókép: MTI / Róka László

Rovatok