Index Vakbarát Hírportál

Bankoknak tett engedménnyel küzdene az EU a klímaváltozás ellen

2018. január 2., kedd 10:26

Az Európai Bizottság csökkentené azoknak a bankoknak a tőkekövetelményét, amelyek hajlandóak zöldenergiába fektetni – írja a Financial Times. 

Becslések szerint éves szinten 180 milliárd euró hiányzik az európai megújulóenergia-ágazatból, ennyivel több befektetésre lenne szükség, hogy az unió hatékonyan fel tudjon lépni a klímaváltozás ellen. Az új javaslat - amely márciusban kerülhet bemutatásra részleteiben - ezt úgy tervezné orvosolni, hogy engedményt tesz azon bankoknak, amelyek ilyen beruházásokat finanszíroznak. Az elképzelések szerint ha alacsonyabb tőkekövetelményeket támasztanának, azzal olcsóbbá tennék a bankok számára, hogy elektromos autókat és energiatakarékos házakat hitelezzenek.

A nemzetközi szabályozó hatóságok (például a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság) azonban könnyen keresztbe tehetnek az elképzelésnek, hiszen a banki tőkekövetelményeket nem speciális politikai célok, hanem a bankok kockázatvállalásának korlátozása érdekében vezették be.

A javaslat eredetileg európai parlamenti képviselők egy csoportjától származik, de Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a Financial Times-nak azt nyilatkozta, pozitívan tekint rá a Bizottság, ugyanakkor a lehetséges szabályozási kifogások miatt óvatosan közelíti a kérdést. 

Rovatok