Index Vakbarát Hírportál

Eltávolítaná a boltokból a műanyag csomagolást a brit kormány új terve

2018. január 11., csütörtök 10:13

Theresa May brit miniszterelnök átfogó környezetvédelmi tervet jelentett be, aminek az egyik fő célja az lenne, hogy 2042-re radikálisan lecsökkentsék az országban keletkező műanyagszemét mennyiségét – írja a BBC.

A kormány által is elfogadott terv alapján minden piaci szereplőre kiterjesztenék a kiskereskedelemben a műanyag zacskók használata után fizetendő 5 pennys adót, növelnék a műanyaggal kapcsolatos kutatások állami támogatását, és nemzetközi segélyekkel segítenék a fejlődő országokat a szennyezés és műanyagszemét visszaszorításában.

A terv 10 millió fontot csoportosít olyan iskolai programokra, amiknek a célja, hogy a gyerekek jobban megismerjék a természetet és környezetvédelmi alapismereteket sajátítsanak el.

A bejelentett terv pontjai jogilag nem kikényszeríthetőek, tehát nem történik semmi, ha a kitűzött célok nem valósulnak meg: zöld szervezetek leginkább ezért kritizálják a konzervatív kormány által bejelentett tervet.

Theresa May beszédében a műanyagszemetet "korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívásának" nevezte. "Szörnyülködve tekintünk vissza a környezetszennyezés múltbéli kirívó eseteire, elfogadhatatlan, hogy valaha rendben volt, hogy mérgező anyagokat öntöttek a folyókba" - mondta.

Rovatok