Index Vakbarát Hírportál

Gyerekmunka miatt jelentették fel a Samsungot francia civil szervezetek

2018. január 11., csütörtök 15:00

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt csütörtökön feljelentette a Samsung dél-koreai elektronikai vállalatot és francia leányvállalatát két francia civil szervezet – írja az MTI.

A Szolidáris Emberek és a Sherpa nevű szervezet a dél-koreai óriáscég kínai gyáraiban zajló jogsértések, köztük a gyerekmunka, illetve az emberhez méltatlan és veszélyes munkakörülmények miatt jelentette fel a Samsungot.

Az egyesületek korábban is célba vették már a Samsung francia leányvállalatát, ám panaszukat akkor nem követte eljárás. A szervezetek jelezték: feljelentésük azóta újabb elemekkel bővült, amelyek azt bizonyítják, hogy a Samsung nem tesz eleget etikai kötelezettségvállalásainak. A két civil szervezet szerint a Samsung gyáraiban benzolt és metanolt használnak, amelyek "több dolgozónál okoztak gyógyíthatatlan megbetegedéseket".

A vádak egy része egy harmadik civil szervezet, a China Labor Watch jogvédőinek legújabb jelentésein alapul. A szervezet aktivistái több Samsung-gyárba beszivárogtak, hogy saját szemükkel lássák, mi zajlik ott. "Azt követeljük az igazságszolgáltatástól, hogy büntesse meg a Samsungot etikai kötelezettségvállalásai és a gyáraiban észlelhető valóság közötti eltérés miatt" - írták a panaszosok, akik régóta harcolnak a nemzetközi vállalatok büntetlensége ellen.

A civilek tevékenységének köszönhetően a francia törvényhozás 2017-ben elfogadott egy jogszabályt, amelynek keretében a francia cégek kötelesek elhárítani a működésükkel járó társadalmi, környezeti és egyéb kockázatokat. A feljelentők azt szeretnék elérni, hogy az ENSZ kötelezze a nemzetközi vállalatokat az emberi jogok betartására a termelési láncolat egészének során.

Rovatok