Index Vakbarát Hírportál

Felminősítette Horvátországot a Fitch

2018. január 12., péntek 23:49

Felminősítette Horvátországot a Fitch Ratings, mindenekelőtt a horvát gazdaság folyamatosan erősödő külső fizetési pozíciójával és a várakozásoknál jobb költségvetési teljesítménnyel indokolva a döntést – írja az MTI.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BB" szintről egy fokozattal, "BB plusz"-ra javította Horvátország hosszú futamidejű, devizában és helyi valutában kibocsátott államadósságának besorolását. Az új szuverén adósosztályzatok kilátása stabil.

Horvátország államadós-besorolása a pénteki felminősítés ellenére változatlanul a magas hozamú kategóriában van, egy fokozattal a befektetésre ajánlott sáv belépőszintje alatt.

Magyarországot a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch és a Standard & Poor's "BBB mínusz", a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal – tartja nyilván.

A Fitch Ratings a horvát államadós-osztályzat pénteken bejelentett javításának indoklásában kiemelte, hogy a turizmusból származó jövedelmek emelkedése tartós javulást eredményezett a horvát gazdaság külső pozíciójában. A folyómérleg-egyenleg 2013-ban többletbe fordult, és a Fitch várakozása szerint ez a többlet a 2019-ben záruló előrejelzési távlatban fennmarad.

A hitelminősítő adatai szerint a tavalyi rekord turistaszezon, valamint az, hogy a külföldi tulajdonú bankok eredményeik alacsonyabb hányadát utalták haza, 2017-ben a hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékára duzzasztotta a folyómérleg-egyenleg többletét az előző évi 2,7 százalékról.

A horvát gazdasági aktivitás importfüggősége ugyanakkor a Fitch Ratings várakozása szerint azt jelenti, hogy a fogyasztás és a beruházások élénkülése nyomán a folyó többlet 2019-ben a GDP-érték 2 százalékára szűkül.

A hitelminősítő szerint azonban így is folytatódik a külső adósság markáns csökkenése. A Fitch előrejelzése az, hogy Horvátország nettó külső adósságállománya 2019 végéig a hazai össztermék 16 százalékára csökken a tavalyi év végére becsült 26 százalékról és a 2014 végén mért 52 százalékról.

A Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy az általa jövőre várt szint már közelít a "BB" kategóriás államadósokra jellemző középértékhez, amely a Fitch besorolási listáján 12 százalék.

A hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a horvát államháztartás mérlege tavaly – az ESA2010-es módszertan alapján most először – többlettel zárt a költségvetésbe beállított 1,3 százalékos GDP-arányos hiánycél helyett.

Rovatok