Index Vakbarát Hírportál

Szárnyal a közbeszerzéseken Orbán Győző birkózó ismerőse

2018. január 16., kedd 09:08

Pár év alatt megszázszorozta bevételeit egy informatikai beszállító cég, amelynek egyik tulajdonosa egy birkózóegyesületben van Orbán Viktor öccsével – írja legújabb cikkében a Direkt36. Ez a bizonyos cég az IMG Solutions Kft., amely 2012-ben még 46 millió forint bevételt könyvelt el, 2013-ban viszont sikeresen kezdett el közbeszerzéseken szerepelni, 2015-re pedig már 4,7 milliárdos bevétele volt. A cég irodai és számítástechnikai eszközöket forgalmaz, többek között állami szervezeteknek, például a Magyar Nemzeti Banknak, a MÁV-nak és több kórháznak is.

A cég egyik tulajdonosa egy bizonyos Szentgyörgyi Gábor, aki több piaci forrás (konkurens cégek, állami intézményekben dolgozók és az IMG Solutions-höz kötődő források) szerint kötődik Orbán Viktor öccséhez, ifj. Orbán Győzőhöz. Arra persze nincs bizonyíték, hogy lenne összefüggés az ismeretség és a piaci siker között, arra viszont van, hogy Szentgyörgyi és Orbán ismerik egymást, ugyanis mindketten a Niké Sportegyesület tagjai, sőt, Orbán Győző az egyesület tiszteletbeli elnöke. Orbán és Szentgyörgyi képviselték is az egyesületet közösen, amikor a Magyar Birkózó Szövetség egyik elnökségi tagjával és az egyesület elnökével, Balogh Vilmossal hármasban Kárpátaljára látogattak. Az erről szóló cikk megjegyzi, hogy Orbán és Szentgyörgyi is birkózómúlttal rendelkezik (sőt, Orbán Győző szenior Európa-bajnok is lett, amikor felnőtt fejjel újrakezdte a sportot). 

Ez a közös út 2011-ben volt, az IMG Solutions pedig 2013-ban nyert először közbeszerzésen. Azóta nyolc keretszerződést nyert meg a cég (ezeknek a lényege, hogy megállapodnak a beszállítóval, hogy ha felmerül valamilyen igény egy állami szervnél, akkor a keretmegállapodásban szereplő cégektől lehet rendelni). A Direkt36 szerint az elmúlt öt év keretmegállapodásait elnyerő 200 informatikai cég közül egy sem tudott akkorát növekedni a közbeszerzéseknek hála, mint az IMG, az egyik hasonlóan jól teljesítő cég, a Pegasus Kft. pedig tavaly március óta szintén Szentgyörgyi Gáboré. 

Rovatok