Index Vakbarát Hírportál

Nagyot fékeztek az albérletárak Budapesten

2018. január 18., csütörtök 08:49

Bár az utóbbi 5-6 évben megduplázódtak Budapesten az albérletárak, most mintha fékezne az albérletpiac, az Ingatlan.com Világgazdaságnak készített elemzése szerint például már gyakorlatilag stagnálnak a bérleti díjak. Ez persze nem azt jelenti, hogy megállt a növekedés, de sokkal lassabban nőtt az elmúlt időben, mint korábban: míg tavaly 130 ezer forint volt a havi átlag bérleti díj, ez idén januárban 140 ezerre nőtt csak. Korábban ennél jóval nagyobbat nőttek az árak. 

Azért még jelentős változások vannak a piacon. Egyrészt 20 százalékkal kevesebb albérletet kínálnak most, mint tavaly ilyenkor. Másrészt szinte feleannyi 50-99 ezer forint közötti lakás van a piacon, mint 2017 januárjában, akkor az albérletek 30 százaléka esett ebbe a kategóriába, idén viszont már csak a bérlakások 17 százaléka kerül ennyibe. Ezzel párhuzamosan már a lakások több mint fele, 52 százaléka 100-150 ezer forintba kerül havonta, míg tavaly még csak az albérletek 45 százaléka került ennyibe. Ez azt jelenti, hogy

jelenleg már garzonlakást is alig találni havi 100 ezer forint alatt a fővárosban. 

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idén elkészülő, nagyjából 20 ezer új lakás 20-30 százaléka az albérletpiacon jelenik majd meg, amelyek leginkább a 150 ezer forintnál drágább kategóriába tartoznak majd. Ez viszont az olcsóbb lakások keresletére is kihathat: Balogh szerint sok bérlő választja majd ezeket a lakásokat, mert bár magasabb a bérleti díj, a rezsi kisebb, mint a régebbi lakásoknál, így a 100-150 ezer forintos kategóriában is enyhül majd a nyomás. 

Rovatok