Index Vakbarát Hírportál

Eljárást indított Gyurcsányék cége ellen az MNB

2018. január 19., péntek 08:55 | aznap frissítve

Piacfelügyeleti eljárást indított a Magyar Nemzeti Bank a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus Portfolio Kft. ellen – írja a Pestisrácok.hu-ra hivatkozva a Magyar Idők. A Dobrev Klára vezette cég miatt Budai Gyula fideszes képviselő, volt elszámoltatási biztos tett bejelentést az MNB-nél még októberben, mert szerinte

az Altus Portfólió törvénytelenül nyújtott több mint 200 millió forint hitelt Czeglédy Csaba cégének, a Humán Operátor Zrt.-nek. 

A képviselőnek most levélben megírta az MNB, hogy elindították az eljárást, Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője viszont ennél többet nem árult el a sajtónak az ügyről.

Czeglédyt, az MSZP és a DK korábbi jogi képviselőjét és a DK szombathelyi képviselőjét, valamint 12 társát azzal gyanúsítják, hogy egy cégcsoporton keresztül több mint 3 milliárd forint áfát és jövedelemadót elcsaltak az államtól. Czeglédyék 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítéssel foglalkozó céghálózatot alakítottak ki, amelynek célja az ügyészség szerint az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Humán Operátor Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetve a céghálózat alján lévő és strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével elkerüljék a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését. Az iskolaszövetkezet fizetésképtelenné válása nemcsak diákokat, de felnőtteket és nyugdíjasokat is érint.

Dobrev Klára válaszolt

Dobrev Klára a Facebook oldalán nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyet az MNB részére írt a Altus elleni eljárással kapcsolatban. Ebben azt írja, hogy az Altus nem üzletszerűen foglalkozott kölcsönök folyósításával, így nem számít jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek az, hogy kölcsön adtak Czeglédy cégének. Azt írja, azért adtak kölcsön, hogy segítsenek az átmenetileg fizetési gondokkal küzdő barátaiknak, így Czeglédy Csabának és cégének is. A Humán Operátornak háromszor adtak kölcsön, egyszer 80, egyszer 90, egyszer pedig 35 millió forintot, amelyet Czeglédy pedig az első két kölcsönt teljesen, a harmadikat pedig részben visszafizette (teljesen nem tudta, mert előózetesbe került).

A levelét Dobrev azzal zárja: "tisztességünkben való mély meggyőződéssel állunk az Önök rendelkezésére, bizonyítandó, hogy lehet az Orbán-rendszer erkölcsi rendszerével szemben is élni, sőt, csak úgy érdemes. A független jegybank ismételt megteremtésében bízva és együttműködésemről biztosítva:

Dobrev Klára"

A Fidesznek ez az ügy annyira fontos, hogy egy parlamenti határozatban már azelőtt kimondták bűnösnek a Gyurcsány Ferenchez könnyen köthető Czeglédyt, mielőtt az ügyben egyáltalán vádat emelt volna az ügyészség.

A nyomozás során már kihallgatták Dobrev Klárát a Czeglédy cégének nyújtott kölcsönökkel kapcsolatban. Dobrev nyilvánosságra hozta a kihallgatása jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, hogy az Altus háromszor adott kölcsönt Czeglédynek, mindig az ügyvéd cége, a Humán Operátor Zrt. likviditási problémái miatt, alkalmanként 60-90 millió forintot. Azt is elmondta a kihallgatása során, hogy az eljárást politikai motiváltságúnak, a parlamenti határozatot pedig a jogállam megcsúfolásának tartja. 

Érdekes részlete az ügynek, hogy a kormánypárti Origo még azelőtt megírta, hogy információi szerint Dobrev Klárát ki fogják hallgatni, mielőtt a Csongrád Megyei Főügyészség beidézte volna a tanút. 

Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index most indult Facebook-csoportjához!

Rovatok