Index Vakbarát Hírportál

Az USA vámot vet ki a napelemekre és mosógépekre

2018. január 23., kedd 08:38

Az USA vámot vet ki a napelemekre és a mosógépekre, írja a BBC. Az új adminisztratív teher akár 50 százalékos is lehet a mosógépekre, 30 százalékos a napelemekre. A napelemeknél a helyi gyártók várakozásainál így is alacsonyabb, a mosógépeknél viszont magasabb lett az elvonás. 

A lépéssel Trump „America first” elnevezésű kereskedelmi politikáját próbálják a valóságba is átültetni. Főleg Kína, Dél-Korea szenvedheti meg az új vámot. Legalábbis mindkét ország sajnálkozott a lépés miatt, Kína szerint károsodni fog a globális kereskedelem. Ez a változtatás mindenesetre összhangban van azzal, hogy Trump döntése alapján az országa kilép a TTP-egyezményből (Trans-Pacific Partnership) és újratárgyalják a NAFTA-t (North American Free Trade Agreement) is.

A mosógéppiacon például az amerikai Whirlpool olyan nagy dél-koreai gyártókkal maradt alul a  versenyben elmúlt négy-öt évben, mint az LG vagy Samsung. Kína pedig a világ legnagyobb napelemgyártója lett az elmúlt években. Mindkét országnál az erős állami támogatás miatt érzik tisztességtelennek a versenyt az amerikai gyártók, amik szerint így dömpingáron tudják szórni az USA-ban a termékeiket ezek a külföldi versenytársak.

A Whirlpoolnál emellett arra is panaszkodtak, hogy a koreaiak mindig olyan országokba telepítik a gyártást, ami nagyon olcsó, és épp a legkisebb az adminisztratív korlátozás az irányukba. A kínai napelemgyártók szintén ki tudták játszani az amerikai szabályozást a bejelentés szerint, és például ők is Tajvanba vitték a gyártást, amikor a kínai trükközések ellen 2012-ben keményebben fellépett az USA.

A Whirlpool nagyon megörült  a bejelentésnek, Jeff Fettig vezérigazgató szinte Trump saját szavaival köszönte meg, hogy jó eséllyel nagyon gyorsan kitették a legfőbb versenytársaikat a piacról egy időre. Szerinte mindez egy évtizednyi pereskedés betetőzése volt, és új munkahelyeket fog hozni Ohióban, Kentuckyban, Dél-Karolinában és Tennesseeben. 

Rovatok