Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Februárban az osztrák tiltakozás ellenére is elkezdődik Paks2 építése

2018. január 24., szerda 05:06

Ausztria tiltakozása ellenére a korábban meghatározott ütemterv szerint, februárban megkezdődik a paksi atomerőmű két új blokkjának építése - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ-nak. Az orosz hírügynökség az Északi-sarkkörön túli, norvégiai Tromsö városában tartott konferencián szólaltatta meg a tárcavezetőt, az interjú magyar idő szerdára virradóra jelent meg (és az MTI szemlézte).

Nem lehet kétséges, hogy minden - beleértve a beruházásokat - a tervnek és a meghatározott határidőknek megfelelőnek valósul meg.

- üzente Szijjártó. Leszögezte, hogy az osztrák kormány vitatja ugyan a beruházásokkal kapcsolatos európai bizottsági döntést, de ennek az ütemtervre nem lesz hatása, és minden az eredeti terv szerint halad. Oroszországban árgus szemekkel követik a vitát, mivel a sok szempontból megkérdőjelezhető vállalkozás orosz hitelből és elsősorban orosz kivitelezőkkel valósul meg.

Ahogy arról írtunk, Ausztria hétfőn bejelentette, hogy keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen, és

kéri a Paks2-ről szóló bizottsági engedély megsemmisítését

Nincs kizárva, hogy Paks 2 is előkerül majd január 30-án, mikor Orbán Viktor először találkozik Sebastian Kurz nemrég hivatalba lépett kancellárral, így a családtámogatások mellett újabb kemény téma merült fel, ami mindenképpen érdekes annak fényében, hogy Orbán örömmel fogadta a politikus győzelmét.

Az orosz hírügynökség az ukrajnai oktatási törvényről is kérdezte Szijjártó Pétert, aki szerint Budapest „különböző szinteken”, következetesen fel fogja vetni az ukrajnai kisebbségi jogok érvényesítésének a kérdését, és kész erről párbeszédet folytatni Kijevvel. A sokat és sokak által kritizált ukrán nyelvtörvény ügyében pedig a vonatkozó jogszabály módosítását tartaná a legjobb megoldásnak. A Petro Porosenko ukrán elnök által tavaly szeptember 25-én aláírt új ukrán oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke - amely egyébként csak 2020 szeptemberétől lépne hatályba - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ezért a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban.

(Borítókép: KKM / MTI)

Rovatok