Index Vakbarát Hírportál

Egymillióval több embernek segít a NAV az adóbevallásával

2018. január 25., csütörtök 14:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a tavalyi közel 4 millióhoz képest idén egymillióval több szja-bevallási tervezetet készít - ezt közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel. A nyilvántartásában szereplő adatok alapján a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó (áfa) fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítanak egy tervezetet.

Ezzel viszont még nem ússza meg teljesen az adóbevallást ez az egymillió ember,

a NAV tervezetét ki kell egészíteni az önálló tevékenységből származó, illetve őstermelői bevételekkel, költségekkel. Ha a tervezetet nem egészítik ki, és nem módosítják a szja-bevallás benyújtási határidejéig, május 22-ig, akkor az nem válik érvényes személyijövedelemadó-bevallássá.

Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele a 600 ezer forintot nem haladta meg és nem volt más adóköteles jövedelme, akkor bevallást sem kell benyújtania. A tervezetek március 15-től elektronikusan elérhetők az Ügyfélkapun, amelyhez hozzáférést március 19-ig lehet igényelni.

A NAV felhívja a figyelmet arra is, hogy aki maga szeretné szja-bevallását elkészíteni, a NAV honlapjáról letöltheti, illetve az ügyfélszolgálatokon beszerezheti a nyomtatványt, valamint a bevallás elkészíthető a webes kitöltő felületen is, amely elérhető a NAV honlapjáról, illetve a kormányzati portálról.

Rovatok