Index Vakbarát Hírportál

Jön a vasárnapi boltzár a lengyeleknél

2018. január 31., szerda 11:57

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta az üzletek vasárnapi zárvatartását előíró törvényt – írja a Euronews. Az új jogszabály értelmében az üzleteknek zárva kell tartaniuk március elsejétől minden hónap második és harmadik vasárnapján,

2020-tól pedig bizonyos kivételekkel minden vasárnap.

A törvény alól csak a karácsonyt megelőző két vasárnap, a húsvéti ünnepeket megelőző egy vasárnap, valamint január, április, június és augusztus utolsó vasárnapja képez majd kivételt. A kisboltok vasárnap csak akkor tarthatnak nyitva, ha maga a tulajdonos áll a pult mögött.

A boltzár nem vonatkozik a webshopokra, a pályaudvarokon, repülőtereken, a vámmentes övezetekben és a benzinkutakon működő boltokra, valamint az olyan kisüzletekre, amilyenek a cukrászdák, a pékségek, a virágboltok, a patikák, az újságárusok és a dohányboltok, és nyitva tarthatnak az élelmiszert forgalmazó nagykereskedelmi raktárak is. A törvényt a Szolidaritás szakszervezet és a katolikus egyház is támogatja, ellenzői szerint viszont hátráltatja a gazdasági növekedést.

„Itt az ideje, hogy demonstráljuk a belső szolidaritást: az együttérzésünket azokkal, akik a kereskedelemben dolgoznak és eddig nem volt szabad vasárnapjuk. Nem tudták gyerekeikkel, házastársukkal, családjukkal tölteni az időt. Ők is megérdemlik, hogy vasárnaponként szabadnapjuk legyen” - mondta Andrzej Duda.

Rovatok