Index Vakbarát Hírportál

Feljelentést tett a Transparency International a letelepedési kötvények ügyében

2018. február 2., péntek 14:18

Több esetben is szabálytalan volt a letelepedési kötvényüzletben részt vevő vállalkozások engedélyezési eljárása, amely – azonkívül, hogy bűncselekmény gyanúját veti fel – komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelent Magyarország számára – derült ki azokból azokból a dokumentumokból, amelyekhez a G7 jutott hozzá per útján.

A lap szerint egy kivételével az összes cég esetében törvénysértő módon járhatott el az Országgyűlés gazdasági bizottsága. Pontosabban feltételezhető, hogy a bizottság nem is tudott a törvénysértésekről, hanem a testület fideszes elnökei, előbb Rogán Antal, majd utódja, Bánki Erik, önhatalmúlag dönthetett arról, hogy a cégek kérvényei közül melyiket terjeszti a bizottsági ülés elé, és melyiket nem. Ha így történt, az felvetheti a hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúját. 

A kötvényprogram bonyolítására jelentkező cégek kérvényeket küldtek a bizottság email-címére, elvileg minden kérvényről a bizottsági ülésen döntöttek a képviselők, vagyis a napirendi pontok között szerepelnie kellett a vállalkozások kérvényeinek. Ez azonban nem mindig történt így a G7 cikke szerint, előfordult például, hogy egy cég több országra is beadott kérvényt, de ezek közül csak az egyik került a bizottság elé. 

Olyan is történt, hogy egy cég engedélyét úgy vonták vissza, hogy nem volt meg az ehhez szükséges jogszabályi alap. A törvény szerint "azon vállalkozások jóváhagyását vissza kell vonni, amelyek az elmúlt három évben nem érték el a családtagok nélkül számított összesen száz kérelmezőt". Az érintett kötvényforgalmazó esetében azonban még nem telhetett el a megállapításához szükséges három év, hiszen még a letelepedési programot lehetővé jogszabály életbelépése óta sem telt el ennyi idő.

A cikk több, a fentiekhez hasonló példát hoz a gazdasági bizottság nem szabályszerű működésére, ennek alapján a Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a héten feljelentést tett az V. kerületi Rendőrkapitányságon hivatali visszaélés és közérdekű adatokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Rovatok