Index Vakbarát Hírportál

Kábítószert gyártana egy amerikai cég Romániában

2018. február 2., péntek 10:15

Egy amerikai befektetési alap, a PHI Csoport kender és más gyógynövények termesztését tervezi Erdélyben – írja a Profit.ro cikkére hivatkozva a Romania-Insider.com angol nyelvű romániai hírportál. A természeti erőforrásokkal és mezőgazdasággal foglalkozó alap tervei között szerepel egy természetes és holisztikus gyógymódokra szakosodott wellnessközpont kialakítása is.

A marihuána orvosi célú alkalmazása számos amerikai állam mellett már megengedett néhány EU-tagországban, így Romániában is. A korábbi tilalom feloldása gazdasági fellendüléséhez vezetett: szereplői 2016 folyamán az Egyesült Államokban 6,7 milliárd dollár bevételre tettek szert, a 2025-re várható forgalom pedig elérheti az 56 milliárd dollárt. (Forintra átszámolva a 2016-os árbevétel 1675 milliárdnak felel meg, a 2025-ös prognózis 14 ezer milliárd, vagyis a teljes magyar gazdaság éves teljesítményének csaknem fele.)

A PHI Csoport az első vállalkozás Romániában, amely hivatalosan engedélyt kért a kenderből készülő kábítószer, a marihuána értékesítésére. A csoport már korábban bejelentette, hogy a gyógynövények termesztése céljából üvegházakat fog felépíteni. Az orvosi marihuána mellett tervezik a látás javítását és a csont növekedését segítő keserű uborka és a légzést, valamint az emésztést támogató sáfrány termesztését is.

A vállalkozás arra számít, hogy 2019-ben mintegy 150 millió dollárnyi (37,5 milliárd forintnyi) bevételt érhet el a romániai üzletéből.

Rovatok