Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Magyarország előtörleszti Paks 2-t

2018. február 6., kedd 08:24

Varga Mihály a Világgazdaság keddi számában közölte: Magyarország előtörleszti a Paks 2 beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót. Ezenkívül a nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása hosszú távon szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez – írja az MTI.

Mert bevallottan óriási szívás ez a hitel

Azért kezdünk el ilyen gyorsan törleszteni, mivel iszonyú drága az orosz hitel, rendesen megszívattuk vele az egész országot. Süli János, a projekt élére kinevezett miniszter már első sajtótájékoztatóján felvetette, hogy meg kellene fontolni az orosz hitel lecserélését, mert túl drága, de egyből lehurrogták, azóta mintha már kevésbé is nyilatkozhatna. 

Mártha Imre egykori MVM-vezér ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy az orosz hitel megtartása nem csak apró botlás:  „A nemzetközi pénzpiacokon manapság nem ritka az akár 70 vagy 100 évre kibocsátott állampapír. Ausztria 3,5 milliárd euró értékben bocsátott ki 100 éves kötvényt, melynek hozama 2,11%. Egyértelmű, hogy Magyarország az orosz hitel 4-5%-os kamatai helyett ugyanolyan 20-30 éves futamidőre jóval kedvezőbb feltételekkel tudna forrást szerezni. Ezt nem kihasználni több mint apró botlás.”

Mint kiderült, a kormány döntése alapján Magyarország él az Oroszországgal kötött államközi hitelszerződésben rögzített jogával, azaz előtörleszti a 24,2 milliárd forintnak megfelelő összeget. A szerződés szerint a magyar félnek jogában áll bármely felvett összeg előtörlesztése névértéken és további díjak nélkül, amivel a nemzetgazdasági miniszter szerint jelentős kamatmegtakarítás érhető el, a megvalósítás időszakában ugyanis a kamat 3,95 százalék lesz majd.

Varga elmondta, hétfőn levélben értesítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert a magyar szándékról, így a szerződés értelmében a tranzakció 90 nap elteltével valósulhat meg.

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok