Index Vakbarát Hírportál

Szeretne nyerni pár százmilliót? Tanuljon a profiktól!

2018. február 6., kedd 13:23

Nemzetközi szinten is megsüvegelendő teljesítményt mutatott fel Stribli-Csíkos Petra, ahogy elnyerte a Nemzeti Sportközpontok (NSK) kétszer 300 milliós közbeszerzését a G7 leírása alapján. Az uniós százmilliókat jelentő módszer kívülről végtelenül egyszerűnek látszik, mindössze három lépés:

1. Kell egy akármilyen, akár totál üres cég, amit meghív az állam nagy értékű közbeszerzésre.

2. ???

3. Profit.

Pontosabban az történt, hogy a Nemzeti Sportközpontok, az állami sportberuházásokat intéző szervezet januárban kiírt két nagy közbeszerzést, amihez valamiért nem akartak nyílt versenyt, inkább meghívták a szerintük legkompetensebb öt céget ajánlattételre. Ezt 300 millió forintos értékhatárig tehették meg. 

Az első megdöbbentő körülmény rögtön ott látszik, hogy a végül befutó nyolc ajánlat mindegyike 299,86 és 299,98 millió forint között szóródott. Tízezer forintok dönthettek 300 milliós pályázatoknál, ami egészen egyedüllálló, hiszen a megadott jótállási idő mindenhol azonos volt emellett.

A lap érdeklődött az NSK-nál, hogy szerintük mégis hogyan sikerült ennyire pontosan belőni a tenderek értékét, de a megadott közbeszerzési kapcsolattartó először időt kért, majd sajnos elérhetetlenné vált. 

Ami legalább ilyen érdekes, hogy a legolcsóbb ajánlatot adó és így valószínűleg nyertes cégek nem függetlenek egymástól. Az első közbeszerzésnél a Nettó 2 Bt. áll nyerésre,  a másodiknál a CSG Plan & Consulting Kft.

mindkettőben tulajdonos nem régóta egy bizonyos Stribli-Csíkos Petra.

Előbbiben 2017 óta kültag, utóbbiban tavaly év végén vásárolta ki a tulajdonostársát teljesen. 

A közbeszerzések épületgépészeti beruházásokról szóltak, ami mindkét cég profiljában szerepel, de nem valószínű, hogy egyáltalán csináltak hasonló nagyságrendű munkát korábban. A CSG konkrétan valószínűleg semmilyet, teljesen üres a cég, nincs alkalmazottjuk, három éve volt utoljára és egyben valaha bármi árbevételük, az is 60 ezer forint volt. A Nettó 2 Bt.-nek tízmilliós nagyságrendű éves árbevétele volt eddig, biztos, hogy megközelítőleg se csinálhattak ehhez mérhető léptékű munkát. Nagyon érdekes, hogy egyáltalán felkérték őket. Mindkét furcsán elsült közbeszerzést dr. Jakabfy Attila közbeszerzési tanácsadó jegyezte. 

A megoldás egyébként ott lehet, hogy van egy nagyobb harmadik családi cég, a Stribli Kornél résztulajdonában lévő BSL2010 nevű épületgépészeti cég. Stribli Kornél sokáig vezetője és tulajdonosa volt a Nettó 2 Bt.-nek, a CSG pedig a Stribli-Csíkos Petrával közös lakcímükre van bejegyezve.  

A két érintett közbeszerzés egyébként hasonló. Az egyik a tatai edzőtábor egyik csarnokának, a másik a Hajós Alfréd Sportuszodának az energetikai korszerűsítését célozza napelemmel, légkezelő-cserével. Külön érdekes még az utóbbi, a Hajós korszerűsítésére ugyanis a tavalyi vizes vébé keretéből mintha már félreraktunk volna 3 milliárdot, kimondottan energetikai korszerűsítésre is. Amit egyébként a 2016-os felújítás során egyszer már megcsináltak. Ezek szerint azonban valamiért kell még pár kör hasonló munkákra, valamiből folyton keveset kérnek, más munkákat meg mindig elrontanak, hiába vették át.  

A beruházás a KEHOP 5.2.12. számú projekt keretében valósul meg, nem lenne meglepő, ha az érintett szereplők esetleg máshol is feltűnnének egyéb fontos energetikai fejlesztéseknél, azaz ugyanennél az uniós pénzesbödönnél. 

Mindenesetre, ha lát még érdekes közbeszerzéseket, bátran küldje el nekünk a tema+kozbeszerzes@mail.index.hu-ra.

(Borítókép:  Jászai Csaba / MTI)

Rovatok