Index Vakbarát Hírportál

Sokat drágult a tűzifa, a szesz és a tojás

2018. február 13., kedd 10:22

Az infláció januárban is alacsony volt, 2,1 százalék, írja a KSH. A hosszú távú inflációs célunk 3 százalék körüli egyébként, szóval még dolgoznunk kell ezen, hogy feljebb tornásszuk, de ne túlságosan feljebb.

A termékcsoportok most is elég egyenlőtlenül drágultak, például a háztartási energián belül a tűzifa és a palackos gáz nem rezsicsökkentett, piaci ára tovább emelkedett, a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4 százalékkal drágult.

Az ételek, a szeszes italok és a cigaretta is jócskán drágult tovább. Az élelmiszerek ára 4,4 százalékkal emelkedett, ezen belül

a tojás majdnem másfélszeresére drágult,

48 százalékkal emelkedett az ára, a vaj, vajkrém 13,6, a száraztészta 8,7, a tejtermékek 7,9, a kenyér 7,1, a tej 5,8, a kávé 5,1 százalékkal drágult. A cukor viszont 11,3 százalékkal olcsóbb lett. A tojásdrágulás okairól egyébként írtunk alaposabb cikket is, ezt itt olvashatja.

Külön fájó lehet sokaknak, hogy átlagosan átlagosan 6,5  százalékkal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezek ugyanis elég rugalmatlan jószágok, akkor is nagyjából ugyanannyit vesznek belőlük az érintettek, ha drágábbak. A többi nagy termékcsoport tavaly januárhoz képest nem változott kiugróan a statisztikai hivatalunk összefoglalója szerint. 

Rovatok