Index Vakbarát Hírportál

Csaknem ötödével nőtt a föld ára tavaly

2018. február 14., szerda 14:58

Tavaly Magyarországon a termőföld hektáronkénti átlagára 1,429 millió forint volt, ami 16 százalékos drágulást jelent a 2016-os átlaghoz képest – derül ki az Agrotax Kft. kiadványából, amelyet szerdán Budapesten mutattak be.

Sáhó Ákos, a termőföld-értékelés online programját kifejlesztő cég ügyvezetője elmondta, hogy a legmagasabb átlagos árak a Dél-Alföldön (1,652 millió forint), míg a legalacsonyabbak Észak-Magyarországon (1,116 millió forint) voltak. Szabó Dániel Róbert, közgazdász, elemző, egyetemi adjunktus a megyei statisztikák alapján elmondta, hogy

Az Agrotax Iránytű adatai szerint a legtöbb föld (mintegy 73 ezer hektár) az Észak-Alföldön cserélt gazdát, több mint negyedét adta a forgalomnak, megyei szinten pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Somogy és Szabolcs-Szatmár megye állt az élen. Megyénként 20 és 30 ezer hektár közötti volt az összterület. A legkisebb földterületnek - 307 hektárnyi Budapesthez tartozó föld mellett - Komárom-Esztergom, Vas, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Tolna es Fejér megyékben lett új tulajdonosa, megyénként kevesebb, mint 10 ezer hektárral.

A múlt évben a szántók átlagára Magyarországon megközelítette a másfél millió forintos hektáronkénti árat. Egy hektárnyi szántóterület átlagosan 1,477 millió forintba került kellett. Ez mintegy 13 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva.

Minden megyében nőttek az árak, a megyék többségében 10 százalékot meghaladó mértékű volt a drágulás. A legnagyobb átlagos áremelkedést Hajdú-Bihar megyében regisztrálták, mintegy 27 százalékos növekedést. Emellett Budapesten is 20 százalékkal voltak magasabbak az árak a vizsgált időszakban. Bács-Kiskun, Somogy, Békés, Komárom-Esztergom megyében 15-20 százalék közötti drágulás következett be.

A szántóterületek esetében egy régióban sem volt 1 millió forint alatt az átlagár. A legmagasabb árak a Dél-Alföldön (1,725 millió forint hektáronként) voltak, de az Észak-Alföldön (1,543 millió forint hektáronként) és Közép-Magyarországon (1,501 millió forint hektáronként) is másfél millió forint felett voltak az átlagárak.

Rovatok