Index Vakbarát Hírportál

Újra lesz Tungsram

2018. február 14., szerda 16:01 | aznap frissítve

A General Electric (GE) korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége veszi meg a GE európai, közel-keleti, afrikai és törökországi (EMEAT) fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát, és a cég Tungsram Csoport néven működik a jövőben – derül ki a GE közleményéből.

A tervezett tranzakcióval létrejövő új vállalat átmenetileg használhatná majd a GE Lighting márkanevet, ezt követően pedig Tungsram márkanév alatt értékesíti majd termékeit, és felveszi a Tungsram Csoport nevet. A GE 1989-ben vásárolta meg a Tungsramot. A tervezett üzlet helyi szinten kötendő megállapodásoktól függ. Ahol szükséges, a GE, a helyi előírásoknak megfelelően konzultál majd a munkavállalók képviselőivel az aláírás előtt.

A tervezett adásvétel keretében a GE több mint 4000, döntően magyarországi munkavállalót, 5 magyarországi gyárat, valamint régió-szerte kereskedelmi irodákat és egyéb ingatlanokat adna át a vevőnek. A Fényforrás üzletág jelenleg öt gyárat üzemeltet Magyarországon (Budapesti Fényforrásgyár, Nagykanizsai Fényforrásgyár és Logisztikai Központ, Kisvárdai Halogén- és Autólámpa Gyár, Zalaegerszegi Alkatrészgyár, Hajdúböszörményi Alkatrészgyár).

A terv szerint a tranzakció 2018 közepéig, több lépésben zárulhat. A magyar szervezet és a telephelyek akár már április elejére átkerülhetnek a reménybeli új tulajdonoshoz. Mivel az új vállalat önállóan is jelentős exportőr maradna, a tervezett tulajdonosváltást követően az Eximbank továbbra is támogatná a vállalat működését. A folyamatos, zökkenőmentes átmenet érdekében az új tulajdonos is számíthatna a bank exporthitelkeretére.

A megállapodástervezet a GE első konkrét lépése a Fényforrás és a Current üzletága értékesítésében. A GE már 2017-ben bejelentette a két üzletág tervezett eladását, mivel a GE az alaptevékenységére akar koncentrálni. A GE Fényforrás üzletág megmaradó elemeit, valamint a Current üzletágat külön tranzakcióban vagy tranzakciókban kínálja megvételre. A Current üzletág EMEA regionális egysége és munkavállalói nem képezik a megállapodástervezet részét.

Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán? Csatlakozzon!

Rovatok