Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárd körül kaszálhatott Tiborcz a tendereken felhizlalt Elios eladásán

2018. február 15., csütörtök 11:47 | aznap frissítve

Tiborcz István több milliárd forinttal gazdagodott, amikor pár éve eladta az Elios Zrt. felét, ami az uniós csalás elleni hivatal jelentése miatt most újra a figyelem középpontjába került – írja a G7.hu.

Korábbi sajtóhírekkel szemben a miniszterelnök veje nem osztalékot vett ki a vállalatból, hanem akkor jutott több milliárd forinthoz, amikor 2015-ben a Paár Attila tulajdonában lévő Hungária Bau csoporthoz tartozó WHB Befektetési Kft. megvette a Tiborcz István tulajdonában lévő Green Investments & Solutions Kft.-t (GIS), amelyen keresztül az Elios felét is birtokolta.

A lap számolása alapján 

a Tiborcz István tulajdonában álló Green Investments & Solutions Kft.-ért 2,9-3 milliárd forintot fizethetett a WHB.

A WHB Befektetési Kft.-t 2015-ben alapították, és abban az évben a kft. két céget szerzett meg: a Green Investments & Solutions Kft.-t és a egy kisebb építőipari vállalatot, a TS Lectus Kft.-t. A WHB Befektetési Kft.-ben 2015 végére 3,14 milliárd forintnyi vagyon jelent meg, szinte teljes egészében befektetett pénzügyi eszköz formájában. Ebben az összegben elvileg más értékpapírok is lehetnének, de a WHB-nek a cégiratok szerint ekkoriban nem volt más vállalatban részesedése.

Ebből az következik, hogy a a 3,14 milliárd forinton a két friss szerzeményt tartották nyilván, tehát ennyiért vették meg a két céget. A TS Lectus értéke nagyjából 190-200 millió forintra értékelhető az alapján, hogy a társaság közel harmadát birtokló Secreter-Plussz Kft. 62,5 millió forintért vált meg részesedésétől. Így jön ki a Green Investments & Solutions Kft. esetében a 2,9-3 milliárd forintos összeg.

Ez az ár szinte kizárólag az Elios felét foglalta magában, mivel a Tiborcz cégének azon kívül az adásvétel idején csak egy kisebb építőipari cége volt, a PBE Kft., négy másik cégtől a Green Investments & Solutions a WHB tulajdonszerzése előtt szabadult meg.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos – mint utóbb kiderült, akár a szervezett bűnözés gyanúját is felvető – szabálytalanságokat tárt fel az Elios Zrt. által elnyert mintegy 40 millió eurónyi uniós közbeszerzései körül. Bár a jelentést a kormány és az ügyészség nem hajlandó kiadni, a 24.hu-nak sikerült megszereznie, és hozzánk is beesett pár anyag. Ezekből kiderült, milyen gyanús módszereket tárt fel az OLAF az Elios 35 közbeszerzésénél, és hogy mindez hogyan valósult meg például SzekszárdonSzolnokon vagy Hódmezővásárhelyen.

Csatlakozzon és mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán.

Rovatok