Index Vakbarát Hírportál

Tiborcz köre versenyez Gerendaival a Kolosy téri piacért

2018. február 18., vasárnap 08:21

Öt pályázat érkezett a Kolosy téri piac helyén kialakítandó új, gasztronómiai profilú létesítmény üzemeltetésére az óbudai önkormányzathoz – válaszolta az Index kérdésére az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. Az korábbi információk alapján úgy tűnt, Gerendai Károly lesz a befutó sörcsarnokos ötletével, de most kiderült, hogy komoly konkurenciát kapott a Sziget-alapító: a pályázók közt ott van ugyanis a Tiborcz-közeli vendéglátós nagyhatalom, Erdei Bálint cége, egy másik jelentkező pályázatát pedig a Főzdefeszt csapatával közösen rakták össze. 

Menő gasztrocsarnokká alakítanák a veszteséges piacot

A Kolosy téri piac az 1990-es évek elején építette az óbudai önkormányzat a későbbi bérlőkkel közösen, akik a beruházásba való beszállásukért cserébe alacsony bérleti díjjal juthattak üzlethelyiséghez. A piacot az önkormányzati vagyonkezelő üzemeltette, de nem túl sikeresen, az utóbbi években már évente több tízmillió forint mínuszt termelt, hiába emelték meg a bérleti díjakat 2006-ban. A helyi kereskedelem hanyatlásában szerepet játszott az Óbudai Promenád címen futó beruházás is, ami ugyan élhetőbb városi közteret csinált a Kolosy térből, de a piac körüli parkolóhelyeket például megszüntette.

A folyamat vége az lett, hogy az önkormányzat 2016-ban amellett döntött, felülvizsgálják a piac működését, majd egy külsős céggel készíttetett koncepció nyomán úgy határoztak, másképp hasznosítják az épületet. A koncepció szerint a helyszín legjobb felhasználása egy úgynevezett "food hall" (bár eleinte benne volt még a pakliban a játszóház, az egészségközpont, és az interaktív múzeum is). Ezt azonban már nem akarta maga üzemeltetni az önkormányzat megfelelő szakértelem híján, így tavaly novemberben kiírtak egy pályázatot a fenntartói szerepre, a jelenlegi bérlőkkel pedig hat havi bérleti díjnak megfelelő kártérítésben állapodtak meg. 

Tiborcz köre vs. Gerendai? 

A tender határideje január 22-én lezárult, ezért megkérdeztük a városfejlesztő nonprofit céget, kik pályáztak üzemeltetőnek. A válaszból kiderült, hogy bár mostanáig a sajtóhírek alapján lényegében biztosra vehetőnek tűnt, hogy Gerendai sörözős ötlete lesz a befutó, valójában öt pályázó is van, akik közül többen is komoly konkurenciának tekinthetők: 

A pályázatok értékelése még nem zárult le, de a résztvevők háttere alapján a három legesélyesebbnek az Optima Klíma (amely információink szerint a Főzdefeszt csapatával rakta össze pályázatát), a Redwood Holding és a Gerendai-féle Sörcsarnok tűnik. 

A Redwood Holding azért szúrhat szemet a vendéglátós piaccal illetve a NER-közeli üzletemberekkel képben levő olvasóknak, mert az az Erdei Bálint a tulajdonosa és ügyvezetője, aki Tiborcz István régi üzlettársaként vált ismertté, és egy darabig az Eliosban is volt tulajdonrésze. Erdeinek komoly vendéglátósbirodalma van a városban, a Redwood Holdinggal ő üzemelteti többek közt az Instant-Fogasház komplexumot az Akácfa utcában. 

Két hét, és kiderül ki a befutó

Az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. a pályázatok értékeléséről azt írta, a felhívásban is szereplő szempontrendszer alapján pontoztak külön pontszámot kapott a pályázó által megajánlott bérleti díj, a szakmai koncepció és üzleti terv, a referenciák, valamint az üzemeltetés megkezdésének tervezett dátuma. Az értékelés lezárulta után nyilvánossá fogják tenni a  pályázatokat, a képviselőtestület 2018. március 2-án dönt a nyertesről – közölte az önkormányzati cég. 

Rovatok