Index Vakbarát Hírportál

A világ második leggazdagabb embere dühös, mert nem fizethet még többet az államnak

2018. február 19., hétfő 17:28

Több adót kéne fizetnem.

A mondatot, amely talán még egyszer sem hangzott el magyar nyelven, a 90 milliárd dolláros (22 ezer 600 milliárd forintos) vagyonnal rendelkező Bill Gates mondta a CNN-nek. (A világ leggazdagabb embere jelenleg nem ő, hanem az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos.)

"Több adót fizettem, mint bárki más, több, mint 10 milliárd dollárnyit, de a kormánynak még így is azt kéne várnia az én pozíciómban lévő emberektől, hogy jelentősen több adót fizessenek be" – mondta, amikor a riporter Donald Trump gazdagoknak kedvező adótörvényéről kérdezte.

"Ez nem egy progresszív adótörvény volt, hanem egy visszalépés" – mondta Gates, hozzáté: hiába mondják a republikánusok, hogy a törvény a közép- és munkásosztályt fogja segíteni, valójában a szupergazdagok érezhetik a leginkább a törvény jótéteményeit.

Gates maga mintegy 40 milliárd dollárt adakozott jótékonyságra a saját vagyonából. Az interjúban kifejtette: Trump adótörvénye tovább növeli az egyenlőtlenségeket az Egyesült Államokban.

Nyitókép: Bill Gates a 2018-as davosi világgazdasági fórum (World Economic Forum, WEF) január 24-i ülésnapján (Simon Dawson/Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok