Index Vakbarát Hírportál

Európai járatainak negyedét törli az Air France sztrájk miatt

2018. február 21., szerda 13:28

Tengerentúli járatainak felét, az Európán belül közlekedőknek pedig negyedét törli csütörtökön az Air France francia légitársaság a dolgozók sztrájkja miatt. A pilóták, a légi utaskísérők és a földi kiszolgáló személyzet az egynapos munkabeszüntetéssel fizetésemelést akar elérni – írja az MTI.

A légitársaság szerdán közölte, hogy járatainak 75 százalékát indítja csütörtökön, így például a belföldiek 15 százalékát törlik előzetesen, de "fennakadások és késések sem kizártak" a közlemény szerint. Azt, hogy egy adott járatot érint-e a sztrájk, ide kattintva lehet megnézni.

Az Air France valamennyi szakszervezete sztrájkra szólította fel a dolgozókat a legalább hat százalékos általános fizetésemelés érdekében. A ritkaságszámba menő szakszervezeti egység a francia társaság eredményeinek tavalyi jelentős emelkedésével magyarázható.

Az Air France-KLM légitársasági csoport üzemi szinten 1,4 milliárd euró nyereséget ért el, 42 százalékkal többet, mint 2016-ban. Az Air France és a HOP! 588, a KLM és a Transavia 910 millió euró nyereséget termelt üzemi szinten.

A vezetőség először javasol 2011 óta általános fizetésemelést, mégpedig egy százalékosat, amelyet két lépcsőben fizetne ki. Ezenfelül a földi kiszolgáló személyzet tagjainak egyénileg 1,4 százalékos emelést is előirányzott a vezetőség. A javaslatot viszont a szakszervezetek többsége visszautasította, miután nem előzte meg semmilyen egyeztetés.

Jean-Marc Janaillac, az Air France-KLM elnöke szerint a szakszervezeti követelések "nem észszerűek", a hatszázalékos fizetésemelés teljes összege mintegy 240 millió euróra rúgna. A sztrájk mellett csütörtökön a dolgozók az Air France-nak a párizsi Roissy repülőtéren található székháza elé tiltakozó megmozdulást is szerveznek.

Rovatok