Index Vakbarát Hírportál

Hiába dobta be a húgát is, még jobban elbánnak Kim Dzsongunnal

2018. február 23., péntek 17:56

Úgy tűnt, a szomszédos Dél-Koreában zajló téli olimpiát felhasználva Kim Dzsongun sikeres mosolyoffenzívába kezdhet az országát gúzsba kötő szankciót enyhítéséért. Nemcsak a szürreális szurkolólánycsapat jelent meg Phjogncsangban, hanem Dzsongun húga, az észak-koreai propagandagépezet egyik fő irányítójának tartott Kim Jodzsong is, aki majdnem Donald Trumppal is találkozott. Végül azonban mégsem, Washington pedig egy pénteken bejelentett intézkedéscsomaggal tovább szigorítja az észak-koreai szankciókat.

Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentéséből kiderül, hogy az új szankciók – ahogy az előzetesen kiszivárgott – olyan hajózási társaságokat és kereskedelmi vállalatokat érintenek, amelyeknek eddig sikerült kijátszaniuk a már érvényben lévő szankciókat. Összesen egy személyt, 27 vállalatot és 28 tengeri teherhajót sújtanak a büntető intézkedések.

A minisztérium közleménye szerint az új szankciók „azokat a törvénytelen lehetőségeket veszik célba, amelyeket Észak-Korea a szankciók kijátszására vett igénybe”.

Olyan hajókról és vállalatokról van szó, amelyeket Washington információi szerint Észak-Koreában, Kínában, Szingapúrban, Tajvanon, Hongkongban, a Marshall-szigeteken, Tanzániában, Panamában, vagy a kelet-afrikai Comore-szigeteken jegyeztek be. Az amerikai kormányzat célja az, hogy elvágják Phenjan fűtőanyag-utánpótlásait és bevételeit, amelyekkel fedezte atomfegyver- és rakétaprogramját- utalt rá a közlemény.

A szankciók orosz vállalatokat, illetve hajókat nem érintenek.

Rovatok