Index Vakbarát Hírportál

Fehérorosz munkásokat hozna Paks 2 építésére egy KDNP-s politikus-vállalkozó

2018. február 28., szerda 11:33 | aznap frissítve

Magyarország a belarusz állami árutőzsdén keresztül vehet építési anyagokat a paksi atomerőmű bővítéséhez, és vendégmunkásokat is hozna az építkezésen dolgozni – írja a G7 a belarusz állami hírügynökségre hivatkozva. 

A BUCE nevű minszki árutőzsde azt közölte a hírügynökséggel, pénteken látogatott el hozzájuk egy magyar delegáció, amelyben részt vett a minszki Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséja, Szentpéteri Bertalan, valamint egy szegedi építőipari cég, a Clean Star Complex Kft. képviselői. A hír szerint Varga Róbert, a Clean Star ügyvezetője és résztulajdonosa azt mondta, hogy a Magyar Nagykövetség ajánlására kereste fel az árutőzsdét.

A portál megkereste Varga Róbertet, aki azzal indokolta, hogy Belaruszból hoznának be anyagot, hogy mostanában akadozik a fabehozatal Ukrajnából az ottani politikai helyzet miatt, Belarusz viszont "Európa legerdősebb országa". Ez utóbbi tényszerűen egyébként nem igaz, igazából csak a 7. helyen áll a Világbank adatai szerint. Varga azt mondta, nincs szerződése a paksi bővítésre, de próbál majd megrendeléseket szerezni, és ehhez szeretne megfelelő hátteret biztosítani. Ha  sikerülne részt vennie a paksi bővítésben, akkor részben Fehéroroszországból biztosítana kölcsön-munkaerőt az építkezésre, mondta még el. 

Az fehéroroszországi Lukasenko-diktatúráról elég megengedően nyilatkozott Varga: 

Nagyon pozitív a klíma, nagyon rugalmasan álltak hozzám. Az terjeng róluk, hogy borzalmas diktatúra az ország, de semmi erre utalót nem érzékeltem. Semmilyen személyi kultusszal vagy rendőrállami jelenléttel nem találkoztam.

A Clean Star Complex szegedi bejegyzésű cég, tizenöt éve alapították, az építőipar mellett ipari létesítmények takarításával és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozik. A cég több nagy projektben is részt vett az utóbbi években, árbevétele 700 millió és 1,2 milliárd forint körül mozgott. Dolgozott a Duna Aszfalt alvállalkozójaként autópálya-építésen, és újított fel kormányhivatali épületet Csongrád megyében. Varga Róberttől a politizálás sem áll távol, jelenleg a szegedi KDNP elnökségének a tagja, 2014-ben pedig a Fidesz-KDNP színeiben képviselőjelölt volt a szegedi önkormányzati választáson, de nem került be a testületbe.

Rovatok