Index Vakbarát Hírportál

Ötféle problémás lisztet talált a Nébih

2018. február 28., szerda 15:03

Búzafinomliszteket ellenőrzött Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Biztonsági gond nem akadt a termékekkel, de minőségi és jelölési probléma miatt végül öt lisztnél eljárást indítottak a hivatal szakemberei – derül ki a Nébih honlapján közölt hírből.

A termékek az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak megfeleltek, hiszen a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A fogyasztók megtévesztésére viszont volt példa, a Folvita folsavval dúsított búzalisztnek a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat (B9-vitamint) kellett volna tartalmaznia, de a vitamintartalom a kimutatási határértéket sem érte el. A Nébih a gyártóval szemben hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

A laborvizsgálatok 2 terméknél, az Alica és a Szabó Malom búzafinomlisztjénél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az előállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedvessikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. 3 búzafinomlisztnél (Spar Naturpur, Bipont, Szatmári) azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mért a laboratórium. A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. Az öt problémás termék gyártójának összesen 800 ezer forintot kell fizetnie. 

Rovatok