Index Vakbarát Hírportál

Pert nyertek a magyar állammal szemben az online kaszinók

2018. február 28., szerda 11:08

Az Unibet után a Sporting Odds is nyert a NAV ellen az Európai Bíróságon - olvasható a testület szerdai közleményében. A bíróság megint kimondta, hogy bár a kettős rendszerrel önmagában nincs gond, a kaszinókra és onlinejáték-szervezésre vonatkozó, más uniós tagállamokban engedéllyel rendelkező cégeket kizáró magyar szabályozás nem egyeztethető össze a szolgáltatásnyújtás szabadsága elvével. A szabályozás korábban még a magyar bíróságon is elvérzett

A testület szerint a magyar szabályok hátrányosan megkülönböztető módon akadályozzák a más tagállamban letelepedett szerencsejáték-szervezőknek a magyar szerencsejáték-piachoz való hozzáférését. 

A szerdán kihirdetett ítéletben a Bíróság megállapítja, hogy az, hogy Magyarországon egyes szerencsejáték-típusok (ideértve a sportfogadást és a lóversenyfogadást) állami monopólium alá tartoznak, míg más szerencsejáték-típusokat (különösen a hagyományos és az online kaszinójátékokat) szervezhetnek a megfelelő engedéllyel rendelkező, magánszférához tartozó gazdasági szereplők, nem kérdőjelezi meg a monopóliumnak a szolgáltatásnyújtás szabadsága elvével való összeegyeztethetőségét. Az ilyen kettős rendszer ugyanis önmagában nem befolyásolja az intézkedés hivatalos célját, vagyis hogy megelőzze az állampolgárok szerencsejáték-függőségét.

A testület szerint az a tény, hogy a kettős rendszer nem csupán a jogszerű célkitűzések elérésére irányul, hanem a költségvetési bevételek növelésére és a szerencsejátékok ellenőrzött terjeszkedésének előmozdítására is, önmagában nem kérdőjelezi meg a magyar jogszabályi rendszer jogszerűségét. Ezért a Bíróság kimondja, hogy a szerencsejáték-piac szervezésének magyarországi kettős rendszere önmagában összeegyeztethető az uniós joggal, viszont

az, hogy az engedély megszerzésének lehetőségét kizárólag az ország területén lévő játékkaszinót koncesszió alapján üzemeltető gazdasági szereplők számára tartja fenn, hátrányosan megkülönböztető jellegű korlátozásnak minősül. 

Tavaly hasonló indoklással adott igazat az Európai Bíróság az Unibetnek a NAV ellenében, így nem meglepő, hogy most újabb cég nyert a magyar adóhatóság ellen. Az európai testülettől egyébként a magyar bíróság kért állásfoglalást, így most itthon folytatódnak a perek.

Az Európai Bíróság ítélete leginkább az öt budapesti kaszinót üzemeltető Andy Vajnát és Szima Gábort érinti hátrányosan, Andy Vajnát ráadásul duplán, hiszen az egészen eddig érvényben lévő szabályozás szerint csak az ő cége üzemeltethetett legálisan online kaszinót Magyarországon.

Rovatok